2019-03-28 333 瀏覽
即將離開九龍灣這個工作地點前的farewell lunch,選擇了在Megabox開了不久的鳳城1954,但如果沒有訂座的話,walkin機乎沒有可能吃到...可見他的受歡迎程度!!!幸好在臨別秋波前終於可以一嘗鳳城!!!中午時份去到簡直坐無虛席,店員把我們帶到一間頗為迂回曲折才能去到的房,裡面只有三張檯,分別為大中小檯,我們人數只有6人,但店員安排了我們坐一張可以坐12人的大檯。其實房間也不錯,因為很寧靜,方便聊天,沿路走進來的嘈雜與房間的寧靜形成很大對比。因為是farewell lunch,便不顧一切的豪食吧點了不少他們的招牌點心,果然沒有令我們失望1954蝦多士....唯一飲恨的點心,點心紙上寫兩件起,我便填了4,以為會黎8件,點知最後黎得4件,唔夠分,所以食唔到,但同事說很美味大良炸鮮奶...唯一不推薦的點心,熱食時也不覺美味,沒有那種熱辣辣香脆鮮甜的感覺包羅萬有,分別為熔岩流沙包,清趣奶皇子及豬嘜叉燒包,換成普通酒樓名稱即是流沙奶黃包、流沙抹茶包同埋叉燒包流沙奶黃包係最好味,而且真心流心,雖然抹茶包都好流,但味道有D奇怪,有好少抹茶味,而且幾甜下,最後大家太飽無人食到個叉燒包

因為是farewell lunch,便不顧一切的豪食吧

點了不少他們的招牌點心,果然沒有令我們失望

,但同事說很美味

包羅萬有
清趣奶皇子

不過成籠o野賣相可愛,夠哂殺食
安格斯牛腸

安格斯牛腸..本身非常鍾意食牛,雖然唔知佢係咪真安格斯牛但食得出佢好重牛味,讚!!!

金叵蘿炒飯
金叵蘿炒飯,滿滿的菠蘿炒飯,十分足料,「北」到底部都仲有,而且炒得夠乾身
龍蝦湯鮮竹卷

龍蝦湯鮮竹卷...無咩龍蝦味,當佢普通鮮竹卷食還不錯

櫻花蝦燒賣
蝦餃
櫻花蝦燒賣及蝦餃...蝦餃好大粒好多蝦好足料,食一粒已經夠哂爽YY

值得一讚既係佢甜品好多選擇

紫球伴米糍
榴槤糯米糍

紫球伴米糍,賣相十分別緻,是紫薯波波拼榴槤糯米糍,一凍一熱的配搭,滿足哂所有人的口味,原諒我咬了一口才拍照的榴槤糯米糍,因為太喜歡食榴槤,所以一黎到就忍唔住要先咬一口啦,好濃榴槤味阿!大滿足!
蛋白杏仁茶

蛋白杏仁茶...附送杏仁餅一塊
芒果布甸
芒果布甸...同事見佢一上檯賣相咁靚,忍唔住要即刻encore一杯,上面係棉花糖既絲,下面既芒果布甸好甜好濃味,而且好大杯,兩個人share都夠食

焗西米布甸
焗西米布甸...佢既招牌甜品之一...見到人o地上檯時覺得好細兜,點知佢同菠蘿炒飯一樣深不見底,又係可以兩個人share既甜點

總括來說,呢間中西合璧既鳳城深得我心,點心新穎得黎又好味,絕對值得一試以及再encore
紅棗糕
2019-03-27