2018-12-11
呢輛鼎爺動作多多,睇大台,知道佢開咗自己的餐廳菜館,又上深夜食堂推介菜式,又上Big Big Channel推介菜刀,下星期,仲會有新一輯教煮餸節目,真係佩服佢嘅魄力。近日天氣凍咗好多,是時候打邊爐了。記得佢之前介紹過楊屋道街市啲鯇魚、鯪魚好得,所以,今日走去入貨。之後,經過大屋街,見到有間拉麵店好特別,特別之處係佢擺咗部自助售賣機出嚟,似足日本嗰啲,同樣都係只收現金。一向都係拉麵迷嘅我,當然要試玩下,幫襯下啦。操作好簡單,跟指示,按下想食的拉麵和飲品,畫面就會顯示出來,之後入錢,就會出飛。呢個點餐方法,相比起一啲拉麵店仲用緊剔紙仔較環保。有樣嘢想提嘅係,因為部自助售賣機係放係升高咗於路駁之上,高過行人路好幾吋,生得矮啲,會好難睇清楚個顯示屏,除非企上個駁位買飛啦。希望拉麵店諗諗佢。然後入去拉麵店,搵位坐。店子係簡樸日式style,時近聖誕節,所以,多了很多聖誕裝飾。飲品買了蘋果梳打和白提子梳打。味道完全係喺日本飲開嗰啲。以後唔使去得咁密了。黑蒜香油好香,好醒神。筍乾超正。麵質亦唔錯。有好多櫻花蝦乾鋪喺拉麵之上。蝦乾應該經烘過,所以零捨香。溫泉蛋係流心的,好好食。叉燒都好有水準,入口就
一向都係拉麵迷嘅我,當然要試玩下,幫襯下啦。
[黑蒜拉麵]
黑蒜香油好香,好醒神。筍乾超正。麵質亦唔錯。
[櫻花蝦拉麵]
有好多櫻花蝦乾鋪喺拉麵之上。蝦乾應該經烘過,所以零捨香。
溫泉蛋係流心的,好好食。
叉燒都好有水準,入口就溶化,good job!