2021-12-01
平日飲茶,最緊要係水滾茶靚。嚟到稻香茶居,茶靚就未必,但水一定滾。因為佢哋每枱都有自助煲水機,由入水,煲水全自動化,唔駛成日舉手等加水,真好。稻香茶居係「低密度」食肆,枱與枱之間闊落,唔會背貼背,地方舒適,最啱慢慢歎點菜用 Apps 落單,但午市繁忙時間都有啲亂,忙中有錯。我哋最後落完再落,等咗一陣。😅 今日食離職散水飯,所以要食豪啲啲。燒鵝半隻($228)燒鵝熱辣辣,皮脆肉嫰又Juicy,轉咗一 round,冇咗大半。午市套餐:喇沙海鮮淮山麵湯底椰味香濃,微辣,海鮮超足料,淮山麵口感彈牙又健康。係暫時食過最有水準嘅窩麵。宮廷醃蘿蔔酸酸甜甜帶微辣,幾開胃。蝦餃皮薄餡鮮,蝦肉彈牙。油菜唔知點解乾乾地,啲菜冇揀過,菜葉有啲老。紅油抄手少麻少辣,普通一般。XO 醬炒腸粉XO 醬唔夠而且唔香唔辣,份量少,唔抵食。另加點心:咸水角即叫即炸,外脆內軟糯,餡料偏少。奶皇馬拉糕清蒸版嘅蛋糕卷,奶皇太少唔突出,蛋糕偏甜。豉椒鳳爪排骨有齊鳳爪、豉椒排骨、芋頭底,芋頭夠粉而且好香,鳳爪入味,排骨都好嫰滑燒賣大大粒,蝦肉爽口,豬肉新鮮,合格有餘。整體合格,最適合三五成群聚會。可惜地點位於寫字樓區,超唔就腳,平
午市套餐:
宮廷醃蘿蔔酸酸甜甜帶微辣,幾開胃。
蝦餃皮薄餡鮮,蝦肉彈牙。
油菜唔知點解乾乾地,啲菜冇揀過,菜葉有啲老。
紅油抄手少麻少辣,普通一般。
XO 醬炒腸粉XO 醬唔夠而且唔香唔辣,份量少,唔抵食。
另加點心:
咸水角即叫即炸,外脆內軟糯,餡料偏少。
奶皇馬拉糕清蒸版嘅蛋糕卷,奶皇太少唔突出,蛋糕偏甜。
燒賣大大粒,蝦肉爽口,豬肉新鮮,合格有餘。
整體合格,最適合三五成群聚會。可惜地點位於寫字樓區,超唔就腳,平日應該好難再去咯!😅