2020-11-26
之前到東涌Skycity Marriott Hotel Staycation時,package除左儲蓄之外,仲包左一晚自助晚餐,今次嚟到呢一間喺酒店地下的天際咖啡室享受自助晚餐。雖然我哋係連住宿,但係當晚都見到有好多人專程坐酒店穿梭巴士入嚟食。天際咖啡室位置都好闊落,我哋被安排坐喺近窗邊的位置,雖然已經入黑,冇乜景色睇,但係環境尚算寧靜,坐得舒服。食物的選擇都沒有令人失望,首先冷盤方面,尤其要讚嘅係海鮮,因為佢嘅選擇都好多。海鮮吧除咗有大蝦、青口、翡翠螺這些必有的之外,還有波士頓龍蝦、即開生蠔、長腳蟹腳等等,而刺身方面亦同樣精彩,除了必備的三文魚呑拿魚等等外,日本牡丹蝦相當驚喜,每位客人每次限取兩隻,食落彈牙。以熟食方面,選擇相對地沒有太出眾。應有的會有,例如燒牛肉、羊架、印度薄餅、燉湯等等一些大路的選擇,還有即煮的粉面。選擇只能說沒有海鮮驚喜,如果多款式一點會更好,而燉湯今天嘗試到蟲草花燉雞,相當滋補。另外,甜品亦都相當出色。有即叫即製的pancake, 另外比較驚喜嘅係有中式糖水以及豆腐花。而且haagendaz 雪糕任食。如果帶埋小朋友一齊去一定好開心。最後,呢一度嘅自助晚餐飲品
最後,呢一度嘅自助晚餐飲品係任飲的,自己可以喺出面選擇。除左一般咖啡茶之外,仲有果汁揀。