1K
2022-07-06 17 瀏覽
#元朗 👩‍🍼今次係母親大人帶我去搵食, 皆因媽媽大人從小到大都很喜歡食雞, 常常發掘新店🤣! 今次到一家主打自家農養殖及屠宰的龍崗雞, 每朝直送香港, 保證新鮮咁話, 乖囡如我, 必須要陪媽媽試試!🐥店主表示雞以粟米飼養, 無激素, 皮厚但無皮下脂肪, 養130日才屠宰, 比一般雞養90日要長, 所以亦比較大隻! 🐣無骨海南雞飯 $55 ~ 雖然養的時間較長, 但肉質仍然嫩滑, 皮亦爽脆, 果然不錯啊!🌶無骨口水雞飯 $58 ~ 無理由2人都吃海南雞, 當然要試點別的! 店主推介, 口水雞! 唔太辣, 有少少麻, 味道好香, 超多蒜! 這天氣吃這個, 覺得更適合我! 🍚飯, 可要白飯或黃薑飯! 🥣送紫菜湯, 以雞殼淆製, 仲配有肉碎, 味道醇厚! 🥢瓣醬豆腐 $30 ~ 炸得香脆, 豆味香濃, 配以瓣醬食別具風味! 我另以口水雞醬及蔥油同吃, 豆腐配合度高啊! 🍹再來兩杯凍飲, 乖囡的一天!
#元朗

🍚飯, 可要白飯或黃薑飯!

🥣送紫菜湯, 以雞殼淆製, 仲配有肉碎, 味道醇厚!

🍹再來兩杯凍飲, 乖囡的一天!