2018-10-03 2543 瀏覽
上次試左同區既另一間出名上海菜餐廳,今次終於到手拉麵啦!Order左二人套餐,包括左雞絲粉皮、蔥爆羊肉、小籠包、西生菜、兩碗拉麵同兩杯菜蜜。另外仲加左一碗羊肉搶湯拉麵。雞絲粉皮雞絲份量唔算多,雞肉肉質介乎淋同結實之間,冇雞味。青瓜份量唔少,青瓜食落新鮮,爽脆既,撈匀之後起到清新既作用,都增添左口感。粉皮份量適中,雪得夠凍。粉皮質地唔錯,有咬口得黎又未至於要咀嚼好耐,中上水平。麻醬質地較稠身,會漿口,味道好出、較濃郁,係個人中意既味道,唔錯。而且麻醬份量適中,唔會太多而過膩。單叫要$40一碗,份量唔算太多,食完唔會飽,個人認為性價比唔高。整體而言,味道唔錯,成道菜既靈魂粉皮同麻醬都達到我既標準。雖然未算最出色同性價比唔高,但係我食過雞絲粉皮既餐廳入面,佢可以排到前三。蔥爆羊肉材料好簡單,分別係羊肉、洋蔥同一條大蔥。羊肉份量適中,佢唔係厚切羊肉片,有啲似肥牛果種碎啲既肉,但脂肪比例冇肥牛咁多,脂肪部份較少,可以接受。雖然羊肉薄切同較細片,但依然食得出少少羊騷味,可能有人會唔中意陣味,但程度唔高,我都幾中意,食羊冇羊騷味同食豬肉有咩分別姐><睇落顏色深,但調味咸淡適中,唔重口
上次試左同區既另一間出名上海菜餐廳,今次終於到手拉麵啦!

雞絲粉皮
雞絲份量唔算多,雞肉肉質介乎淋同結實之間,冇雞味。

蔥爆羊肉
材料好簡單,分別係羊肉、洋蔥同一條大蔥。
羊肉份量適中,佢唔係厚切羊肉片,有啲似肥牛果種碎啲既肉,但脂肪比例冇肥牛咁多,脂肪部份較少,可以接受。雖然羊肉薄切同較細片,但依然食得出少少羊騷味,可能有人會唔中意陣味,但程度唔高,我都幾中意,食羊冇羊騷味同食豬肉有咩分別姐><睇落顏色深,但調味咸淡適中,唔重口味。
羊肉肉質方面,冇炒過龍,肉質唔韌,雖然碎片同細塊,食落都唔會有渣,唔差。
洋蔥份量好多,每一啖都可以夾住大量洋蔥一齊食,正!洋蔥切既大細、厚薄啱啱好,炒完仲保留到爽脆口感。
扣分位:應該用左唔少油。如果減油會更理想同健康。
整體而言,蔥爆羊肉味道夠惹味,食材處理得幾好,可以一試。

招牌小籠包
小籠包係我想試哩間餐廳既主因,手拉麵既小籠包大大隻,好飽滿,令人好想試。
小籠包即叫即蒸,上到台仲熱辣辣,出緊煙。
果然每一粒都好大粒!皮薄既程度係可以透過皮見到大量既湯汁係小籠包入面。雖然皮薄汁多,但夾起黎唔會好易穿。

咬一細啖,見到小籠包入面裝滿左湯汁,湯汁起碼佔據左半個小籠包。湯汁味道適中,唔會過鹹或過於清淡;湯汁有肉味,幾鮮甜,做得好!清楚見到湯汁有油飄浮,但食落冇過於油膩。
表皮真係做到好薄,食落唔會似食緊麵粉咁,口感帶小煙韌。
肉餡方面,可以用肉丸黎形容,好大粒,可惜肉質較鬆散,未夠結實。奇怪既係,肉鮮味反而冇湯汁咁出。
$40/5隻仲要大大隻,性價比算高。
整體而言,小籠包要做到既皮薄多汁都做到,湯汁仲出乎意料帶有肉鮮味,唯獨肉餡可再改進。經過可以一試,特登為小籠包而黎又未至於。

拉麵
隨餐既拉麵係陽春麵,麵質軟滑、易入口,但較淋身。手拉麵出名既係佢即拉既麵條,而跟餐既麵條應該係現成既。

西生菜
冇影到。無技術可言,用左蒜粒炒、用油浸熟,油到喊,我放棄左。

菜蜜
西洋菜味好出,甜度都啱啱好,唔會似其他餐廳咁落好少搞到冇甜味,可以接受。

羊肉搶湯拉麵
哩碗另加既拉麵所用既麵條係自家製既!睇得出每條麵條既大細有唔同,食落口感當然冇得比啦!自家製拉麵有嚼口,質感依然滑溜易入口,係我中意既麵條!

羊肉所選用既肉應該同蔥爆羊肉一樣,但羊騷味冇咁出,份量都唔少。肉質唔算嫩但都唔會過鞋或韌。湯麵既羊肉更似肥牛,因為脂肪較蔥爆羊肉既多,但接受到。
湯麵仲有紹菜絲做配菜,幾爽脆,而且唔少。
整體而言,麵條有誠意,味道唔錯,值得一試!

手拉麵既野食質素其實唔差,但未算太驚喜,個人更喜歡同區x分俗氣。
因為想試既野食都試左,encore機會唔大但見到隔離台order既豬扒擔擔麵都好正!豬扒好大塊,好似幾好味咁!如果有機會會試下。

Btw,lunch hour去要預左搭台同排下隊。我地12:00到到,果陣仲係得一台客,到左12:30就開始爆場加要等位啦,所以要做好心理準備。

價錢方面,二人餐$188,拉麵$50。價錢係新蒲崗哩區黎講,應該唔算親民。