2016-05-13
又黎到銅鑼灣L square覓食, 想食得輕怡啲, 但又同時要顧及身邊個食肉獸, 最後就決定試下14樓主打意粉既Y pasta。電梯門一打開, 立即見到空間感好大, 而且充滿悠閒憩靜的感覺。落地玻璃, 再配上全店藍白色裝修, 海洋感很重, 亦有點希臘的聖托里尼。龍蝦湯 $48點餐過後, 龍蝦湯很快送上。蝦味濃郁, 但口感略嫌粉粒感太重, 如果可以飲到忌廉的香滑會更好。湯入面有很多小龍蝦肉, 新鮮彈牙。青蘋果雞柳沙律 $68份量比想像中要巨大, 應該有用到兩至三個蘋果吧。羅馬生菜脆綠爽甜, 青蘋果好清新不會過酸, 雞柳沒有多餘油份, 亦沒有白恰雞肉的那種肉羶味。店員說這裡所有醬料包括沙律醬都是自家調配, 這個醬汁入口酸味到位, 又能夠均勻掛在食材上,確實不錯。 焗意式肉醬千層麵 $88好有驚喜的一個千層麵。坊間的千層麵一般只會吃到超濃茄蓉味及勁多芝士, 但Y pasta令我知道原來千層面係可以食到肉香味而唔係醬料味。入口層次分明, 麵皮有彈性, 牛肉亦很實在。味道係先食到淡淡蕃茄味, 再食到超濃香牛肉味, 香味直迫人氣蛋牛治的牛肉。燒烤醬豬仔骨 $128甜酸有致的豬仔骨, 燒烤醬有梅子果
點餐過後, 龍蝦湯很快送上。
蝦味濃郁, 但口感略嫌粉粒感太重, 如果可以飲到忌廉的香滑會更好。 湯入面有很多小龍蝦肉, 新鮮彈牙。
份量比想像中要巨大, 應該有用到兩至三個蘋果吧。
好有驚喜的一個千層麵。
甜酸有致的豬仔骨, 燒烤醬有梅子果香。
切開後大約有四至五件, 肉質緊實, 掛滿醬汁。
薯蓉十分出色, 食到粒粒薯仔粒, 仲有啖啖既牛油香味, 薯仔味濃到似食緊薯仔沙律!
最近咳左成個月, 所以叫了這個特飲。
薑味夠辣, 尾調是溫雅的蜂蜜味, 感覺好養生。
蘋果卷成玫瑰的樣子, 叫人點捨得切開。
雪糕是haagen dazs的, 味道是我最愛的皇室奶茶味,
配合有肉桂香味的烤蘋果, 為今餐完美作結。 餐廳餐牌太多文字, 如果可以更多圖片, 就更吸引。 欣賞店主不買現成醬料、亦花時間製造手工薯蓉, 所有食物都能食到背後誠意。