2016-02-06
一家四口來到坑口村搵到間隱蔽日式小店。 餐廳雖然面積不大,但不會很逼。 4人坐位也十分鬆動。老闆非常熱情有禮 點了一份2人餐 $258 再加點別的小食前菜:酸瓜及麵豉湯 蟹子沙律好大碟而且青瓜好新鮮,沙律醬不會太酸汁燒牛仔骨,見到半肥瘦既牛仔骨已經lam哂脷。燒汁佈滿每一件牛仔骨,而且每一件都好大塊肉,好易咬,唔會燒到乾哂。 醬汁甜甜地,大人細佬都岩食。2人餐既牛仔骨有6件,好夠食。 跟餐地獄拉麵。叫左個小辣,個湯酸酸辣辣好開胃。用既係稻庭烏冬,薄薄地好"yin un"。d烏冬索到d湯,非常入味。 芝麻雞翼及吉烈炸蠔。雞翼d肉好嫩滑,吉烈蠔個炸皮厚左d之外都好食。好鐘意d腥味 3點刺身,另外跟餐+$20有多一客三文魚刺身。刺身十分新鮮,沾上店鋪自己磨的wasabi更fresh還是最愛吃三文魚 海老天婦羅,我爸至愛。天婦羅炸完不會油林林,蝦身也很長,好多肉食包住海蝦既炸粉不會厚,又唔多。直得推介2人餐包2球雪糕。老闆跟我們說雪糕是從日本入口,香港還未有市場發售。雪糕味道有綠茶,紫蕃薯,芝麻及柚子。老闆見我們一家人,額外送多2球雪糕芝麻味同糖水芝麻胡
蟹子沙律好大碟而且青瓜好新鮮,沙律醬不會太酸 汁燒牛仔骨,見到半肥瘦既牛仔骨已經lam哂脷。燒汁佈滿每一件牛仔骨,而且每一件都好大塊肉,好易咬,唔會燒到乾哂。 醬汁甜甜地,大人細佬都岩食。2人餐既牛仔骨有6件,好夠食。 跟餐地獄拉麵。叫左個小辣,個湯酸酸辣辣好開胃。用既係稻庭烏冬,薄薄地好"yin un"。d烏冬索到d湯,非常入味。
海老天婦羅,我爸至愛。天婦羅炸完不會油林林,蝦身也很長,好多肉食包住海蝦既炸粉不會厚,又唔多。直得推介 2人餐包2球雪糕。老闆跟我們說雪糕是從日本入口,香港還未有市場發售。雪糕味道有綠茶,紫蕃薯,芝麻及柚子。老闆見我們一家人,額外送多2球雪糕芝麻味同 糖水芝麻胡沒有分別。綠茶奶味比軟重。紫薯慢慢帶出蕃薯味。最後柚子大讚,甘香得黎唔會苦,有小小肉粒,味道清新!最衰香港冇得買,如果唔係會買一筒反屋企