2016-09-12
今日返中班,所以先吃個靚早才上班💪🏼,諗咗陣,又去咗我家樓下嘅大集團連鎖食店太興,因今次只我自己一人,所以無需等位,一按飛後就可即入,但不知是否油塘太少食店做早市,兩位以上的話,這店每每都需要等十分鐘左右。坐下來等了三分鐘才有侍應有空落單,看看這麼大的一間店,卻只有三個侍應,三個都忙到出煙,又要接客坐位、又要落單、又要出餐、又要執枱,又要出單,侍應跟本應接不暇(想做死人哋個女乜?!)。之後我點選了自家製糯米雞 (早餐C) 及餐茶即磨咖啡 ,$34。落咗單十分鐘左右,先嚟咗個即磨咖啡,加咗咖啡糖後,一飲⋯⋯不期望係靚咖啡,但至少都應好過麥當當那些啩?!原本我預備咗半小時食呢個早餐,一睇已經無咗一半時間了,所以我便問那些一直忙到走來走去嘅侍應,我隻雞走咗去邊?!侍應叫我等等,之後再過咗差不多五分鐘,隻雞才出現,最後我只能沖沖忙忙的吃完!我明白侍應太忙,所以忘記出單比我埋,結果前後又吹咗兩次!唉!預計食半小時嘅早餐,到頭嚟食咗九個字,攪到返工都趕趕哋這個早餐曾是我的最愛之一,由我三年前$29,食到依家加到$34,加咗五蚊,但隻雞就越來越細(會唔會遲啲變咗珍珠雞?!),料又越來越少(有一隻冬菇
我明白侍應太忙,所以忘記出單比我埋,結果前後又吹咗兩次!
唉!預計食半小時嘅早餐,到頭嚟食咗九個字,攪到返工都趕趕哋
這個早餐曾是我的最愛之一,由我三年前$29,食到依家加到$34,加咗五蚊,但隻雞就越來越細(會唔會遲啲變咗珍珠雞?!),料又越來越少(有一隻冬菇,一粒蓮子,一舊臘腸,一粒馬碲,一小塊雞肉及好咸好多醬汁嘅肉碎),仲越來越咸,我諗應該會在我的最愛早餐之一內除名了