2022-07-18
前排放假去中環慢活一下,見到呢間新開的廚師發辦lunch set,$580就可以嘆12款壽司,真係好吸引😍這裡的環境舒適寬趟,好適合慢慢品嚐精緻美點😋✨前菜前菜有沙律、蒸蛋同天婦白鱔,當中天婦白鱔配上淡梅香,口感鬆脆,肉質juicy,水準幾好。茶碗蛋更加有金萡蟹肉鋪面,足見心思。而沙律的芝麻醬亦格外fresh。🍣壽司12貫這裡的壽司會用上不同黏度的米配上不同sashimi,濃味一點的會用上黏度較高,配搭有心思。另外每件壽司刺身都新鮮肥美,用上自家製配醬料,帶出鮮甜味😍平政魚是夏天時令的魚,肉質結實且味道清甜,油脂不會太多十分平衡,上面還配了鯊魚骨,配搭一流帆立貝味道鮮甜且好厚切,配自家製檸檬鹽,鮮甜味更突出🍣筋羽太上面配上了晶瑩剔透的金桔jelly,refreshing之餘更能帶出🐟本身的鮮甜滋味🐟銀鱈魚配上炸大蔥絲,滿滿的炭燒香配上入口即溶的銀鱈魚肉,格外滋味😋😋😋🦐牡丹蝦上面配上由蝦頭+豉油製成的醬料,將鮮甜味昇華。🐟赤身厚切,啖啖新鮮吞拿魚肉,好滿足!🐟toro入口即溶,滿滿油脂香味配上芥末籽balance一下,回味無窮☺️🐟喜之次單睇外表都覺得好吸引,肉質鮮嫩,口感細膩,配上山椒
這裡的環境舒適寬趟,好適合慢慢品嚐精緻美點😋
✨前菜
🍣壽司12貫
另外每件壽司刺身都新鮮肥美,用上自家製配醬料,帶出鮮甜味😍
帆立貝味道鮮甜且好厚切,配自家製檸檬鹽,鮮甜味更突出
🦐牡丹蝦上面配上由蝦頭+豉油製成的醬料,將鮮甜味昇華。
🐟赤身厚切,啖啖新鮮吞拿魚肉,好滿足!
🐟喜之次單睇外表都覺得好吸引,肉質鮮嫩,口感細膩,配上山椒的清新刺香味,非常特別
🐟左口魚是北海道的,用了蒜頭鼓油燒過後再配XO醬,入口即溶,滿口油脂香中帶點惹味感覺~
🐟另外還有toro手卷都係配上香脆紫菜一齊食
🌟之後到我最期待的赤海膽😍😍😍,上面配上淡雪,與炸香了的壽司飯和脆片一齊食,口感+鮮甜度都🈵️分!
最後還有玉子、湯、麥茶和咖啡jelly作甜品,真係親民價錢,嘆到高水準盛宴😋😋😋