2020-10-30 31 瀏覽
轉咗喺北角返工都有一段時間,今日有同事講起先知原來公司附近有一田百貨,咁啱佢今晚嚟北角滙買嘢順便帶我熟悉附近嘅環境!落到嚟一田發覺有好多間餐廳,遠處已經聞到野郎蒸發出嘅香氣,而且餐廳人頭湧湧令我哋相信食物應該唔錯😋因為餐廳嘅吧枱已經滿座,我哋唯有坐喺附近嘅自助位置度食😂翼板係平時喺外面比較罕見嘅部位,身為牛魔王嘅我決定試一試!翼板屬牛肩胛位,油脂均勻肉質軟嫩,因為熟度係由自己控制嘅,我試咗唔同嘅熟度,覺得大概五分熟係最好食嘅,食落牛味重又有豐富肉汁❤️同事本身唔食牛肉所以揀咗西班牙產黑豚肉,佢分咗少少俾我試!因為係豬肉所以就會燒到全熟感覺上比較安全,食落無豬臊味之餘口感爽彈有嚼勁,肉質鮮甜邊位燒到好焦香👍🏻因為黑豚肉油份高,所以要小心唔好俾喺石板上嘅油彈親!除咗肉好食,呢度嘅白飯同薯蓉都好食,白飯粒粒分明有米香好食到我成碗食晒🤭🤭

因為餐廳嘅吧枱已經滿座,我哋唯有坐喺附近嘅自助位置度食😂

因為黑豚肉油份高,所以要小心唔好俾喺石板上嘅油彈親!