2022-08-17 1505 瀏覽
距離下一攤仲有啲時間,想搵個地方食件cake坐下,本身想去龍島,但無晒位,就上左嚟D2 Place呢間。揀蛋糕時覺得有點少貴,龍島cake set都係$68,呢度仲貴,所以都有啲猶豫,但唔想破壞計劃就都係揀左件蛋糕坐低左。今次叫左開心果紅莓蛋糕($48),再叫左杯紫薯鮮奶(+$30),出到嚟味道係出乎意料地好🤤蛋糕最外層係焦糖杏仁碎,主體係開心果mousse,中間夾左兩層紅莓醬。開心果嘅甜品我覺得難整得好,有好多時都會有陣苦澀味,但呢度嘅開心果mousse有開心果嘅香,但就無苦味。中間紅莓醬嘅酸甜味突出,都令到成件蛋糕清新左。最出嘅杏仁碎應該有烤過,聞落去已經有果仁香,都為件蛋糕加多左層口感。紫薯鮮奶都係值回票價,可能因為我係叫熱飲,所以佢陣紫薯味特別出,飲落去都好順口,但飲嘅時候可以稍微再搖勻下,唔係就會好似我咁最底層好濃味。雖然蛋糕真係好精緻的骰,但係味道真係好好,係會覺得太細件唔夠過口癮,希望可以比貴啲,整嗰大啲嘅食下嗰種😋 其他蛋糕賣相都好靚,下次可以encore💕