2016-06-25 999 瀏覽
由於朋友家住附近, 應佢推介來到只有三分鐘腳程的菜館一試。可能是平日關係,晚上7時人流不多, 唔洗等位今次完全由朋友爸爸發板, 雖然我地加埋只有6個人, 但都叫左好多菜!首先上既係上湯蝴蝶蚌, D蝴蝶蚌好大隻! 用清清既上湯煮,完全成功帶出蚌本身既鮮味! 之後就上左金磚炸豆腐同滷水豬腳仔兩個小食!原先對炸豆腐都冇咩期望, 食過呢餐先知原來豆腐都可以整得咁好味!呢個豆腐完全係外脆內滑, 外邊應用係有落DD 椒鹽,可口非常!入邊個豆腐相反, 係淡淡的豆腐香, 又軟又滑!好驚喜 個滷水豬腳仔都整得好入味!個人最怕食有骨既野,佢個豬腳仔分開得岩岩好, 容易食到!朋友爸爸話黎親必食既燒鵝王$228人不多所以叫左半隻, 燒鵝皮燒得好香, 食到我停不到口!名不虛傳呀!燒鵝仲有炭燒腩仔肉 ,炭燒得都好香, 但我掛住食炭燒都忘記左食佢.搞到凍左咕嚕黑豚肉,黑豚肉係唔同D既, 肉質細緻軟嫩,好味!蒸蟶子皇,好新鮮好香蒜蓉味!蒜蓉冇得輸!最後呢個叫"玉盤艷素" 個名好好聽!我餐餐都要叫個素食先自我感覺良好!朋友真係冇帶錯我黎,下次探佢地一家都要再食多次先得!
由於朋友家住附近, 應佢推介來到只有三分鐘腳程的菜館一試。
可能是平日關係,晚上7時人流不多, 唔洗等位

首先上既係上湯蝴蝶蚌, D蝴蝶蚌好大隻!
用清清既上湯煮,完全成功帶出蚌本身既鮮味!
蝴蝶蚌
之後就上左金磚炸豆腐同滷水豬腳仔兩個小食!
金磚炸豆腐
入邊個豆腐相反, 係淡淡的豆腐香, 又軟又滑!
好驚喜

個滷水豬腳仔都整得好入味!
滷水豬腳仔
個人最怕食有骨既野,佢個豬腳仔分開得岩岩好, 容易食到!

朋友爸爸話黎親必食既燒鵝王$228
福門燒鵝王
人不多所以叫左半隻, 燒鵝皮燒得好香, 食到我停不到口!
名不虛傳呀!
燒鵝
仲有炭燒腩仔肉 ,炭燒得都好香,
但我掛住食炭燒都忘記左食佢.
搞到凍左
炭燒腩仔肉
咕嚕黑豚肉,黑豚肉係唔同D既, 肉質細緻軟嫩,好味!
蒸蟶子皇,好新鮮好香蒜蓉味!
蒜蓉冇得輸!
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
玉盤艷素
最後呢個叫"玉盤艷素" 個名好好聽!
我餐餐都要叫個素食先自我感覺良好!

朋友真係冇帶錯我黎,下次探佢地一家都要再食多次先得!
題外話/補充資料: 同旺角其實好近!
2016-06-22
蝴蝶蚌