2020-11-23 29 瀏覽
近排石板燒呢樣野幾hit,朋友就帶左我去試旺角一間餐廳。就係豐石板燒肉。首先,餐廳既湯,沙律同飯係任食。沙律用一個個小玻璃樽裝好,自行加沙律醬或芝麻醬,獨立衛生。除咗牛肉外,仲可以叫d小食。個人叫左芝麻雞翼,榴連炸彈。2個小食唔錯,芝麻雞翼香脆可口,榴彈炸彈滋味十足,榴連味濃厚唔錯 到正餐既牛肉,我地選左牛肩胛肉眼同封門柳。餐廳先煎到1成熟,再配上預熱好既石板比我地自行燒。我鐘意呢種,因為可以自己控制熟既程度。一塊扒既不同口味,由自己控制。我先用解凍牛油,再放肉係上面燒,一來吸收左牛油既香,更易帶出肉味。肉眼本身就係肉嫩,經石燒後,牛味出哂黎,而燒至6成熟後,一咬,嫩滑多汁,食落香口,送一口白飯,人間美味。中意既,自己可加點燒汁,味道更濃。而封門柳,雖然肉質不及肉眼嫩滑,但牛味係最香濃,最出。基本上,一咬落去,源源不絕既牛味從肉中滲出,肉身雖較厚實,但正好加強口感,中意大口咬肉既朋友實鐘意。而石燒仲有個好處,係肉慢慢甘煎熱,所以避免左火候過猛煎得太乾。整體我比90分,滿意!
近排石板燒呢樣野幾hit,朋友就帶左我去試旺角一間
餐廳。就係豐石板燒肉。

首先,餐廳既湯,沙律同飯係任食。
沙律用一個個小玻璃樽裝好,自行加沙律醬或芝麻醬,獨立衛生。

除咗牛肉外,仲可以叫d小食。
榴彈炸彈滋味十足,榴連味濃厚唔錯

整體我比90分,滿意!