2015-12-30
是咁的,我係非常懶打字嘅人,會令我在openrice寫食評,一定係非常好食,我忍唔住要同人分享;或者係非常難食,我忍唔住要complaint。四季禅係前者,因為佢地嘅鵝肝、生蠔、和牛令我回味無窮!琴晚同幾個朋友去四季禅gathering,我上次試了招牌烏冬,今次就試招牌buffet。先點一個主菜,然後去buffet bar任點任食:鵝肝是厚切的、煎得甘香肥美,我一人吃了6件生蠔體積雖小,但非常新鮮重蠔味,有甜的有creamy的任你揀天婦羅亦都抵讚,有蝦、冬菇、茄子、野菜...粉漿都很薄,而且一點都不油膩,所以特別脆口,比坊間的厚粉天婦羅好味100倍有數款沙律、甜品、魚生刺身、田螺、青口、關東煮牛肉蘿蔔、壽司任食;特別一提,海膽壽司和帶子壽司要order,即叫即製,海膽和帶子好新鮮香甜,必食之選。食完幾round之後,我的主菜來了- 燒和牛,我終於體會到咩叫入口即溶,你會毫不費力地咀嚼但又會捨不得吞下去,美味到極點!食飽飽之後再上頂樓天台31/F 繼續傾繼續飲,Perfect!
先點一個主菜,然後去buffet bar任點任食:
鵝肝是厚切的、煎得甘香肥美,我一人吃了6件
食完幾round之後,我的主菜來了- 燒和牛,我終於體會到咩叫入口即溶,你會毫不費力地咀嚼但又會捨不得吞下去,美味到極點! 食飽飽之後再上頂樓天台31/F 繼續傾繼續飲,Perfect!