餐廳: 牛牛日式火鍋放題 (北角匯二期)
資訊:

有時候我都鍾意去食下shabu shabu放題,因爲鍾意食肉同埋可以食下唔同種類。最近去左係北角匯既【牛牛日式火鍋放題】,一人一鍋,8款唔同湯底可選。而且有5個level既肉同自選海鮮放題。我地當然就選擇左最貴$438既日本產頂級黑毛和牛連海鮮放題套餐。我自己就叫左美人豆乳湯,而朋友就叫左大地鰹魚湯。一上黎,店員會上左一人一盤頂級黑毛和牛同5款海鮮拼盤。其他食物、飲品同醬料都係係出面自己攞。肉肥瘦比例都幾靚,牛味重又唔會騷同過肥。另外推薦日本極級豚梅肉,完全無豬味,而且俾牛肉更鮮甜!海鮮的話我個人唔係好食,扇貝略腥,不過蝦新鮮、鮮甜。外面自己攞既食材我推薦鷄肉同jumbo蟹柳,鷄肉鮮嫩同豆乳湯好match,jumbo蟹柳本身帶甜味又吸收曬湯D精華,非常正!另外值得表揚係飲品唔只有soft drink甜既飲品,有冷泡茶既選擇!

海鮮的話我個人唔係好食,扇貝略腥,不過蝦新鮮、鮮甜。