2018-07-06
今日跟朋友介紹黎一嘗呢個鼎皇臭臭鍋,據講係原自台灣,現座落尖沙咀金馬倫道,離港鐵站約5-8分鐘,非常方便啊。喺對面馬路已經比佢咁光猛嘅招牌吸引住,相當易搵。可能平日關係,加上時間尚早,人流不算太多。地方都幾闊落,而且乾淨整齊,唔係地下濕漉漉果種。臭臭鍋同養生鍋共有8款,每款只係$118。如果午市時間,仲只收$88,而且一人一鍋,唔駛同人share,夠晒衛生。另加$8就可任選飲品,左起百香果芒果梳打、紅棗桂圓杞子茶、盆栽奶茶及珍珠奶茶,各有特色。要食就梗係揀呢度嘅Signature招牌臭臭鍋啦,配料夠多豬大腸、金針菇、黑豚肉、米血糕等等主角就當然係令到佢夠臭嘅臭豆腐啦,雖然樣子跟普通豆腐差不多,但佢勝在夠臭,鍾意食臭豆腐嘅人,你懂的。最驚喜嘅就係佢竟然有鵪鶉蛋,我最愛呀。友人揀左酸菜魚片鍋,配料無招牌鍋咁多,但佢有泡椒同酸菜,酸酸辣辣,夠晒醒胃。呢個黑麻油雞鍋,採用啖啖雞脾肉,配料有玉子豆腐、台灣米線、蜆等等,湯底用黑麻油,味道濃厚,認真吸引。懂得養生之道嘅朋友,就揀左呢款藥膳羊肉鍋,除左主角羊肉之外,配料仲有白蘿蔔、鮮冬菇、嗚門卷、炸枝竹等等,值得一試呀。如果一定要食飯嘅朋友,另加$1
現座落尖沙咀金馬倫道,離港鐵站約5-8分鐘,非常方便啊。
喺對面馬路已經比佢咁光猛嘅招牌吸引住,相當易搵。 可能平日關係,加上時間尚早,人流不算太多。
地方都幾闊落,而且乾淨整齊,唔係地下濕漉漉果種。
臭臭鍋同養生鍋共有8款,每款只係$118。
主角就當然係令到佢夠臭嘅臭豆腐啦,雖然樣子跟普通豆腐差不多,但佢勝在夠臭,鍾意食臭豆腐嘅人,你懂的。 最驚喜嘅就係佢竟然有鵪鶉蛋,我最愛呀。
配料仲有白蘿蔔、鮮冬菇、嗚門卷、炸枝竹等等,值得一試呀。
如果一定要食飯嘅朋友,另加$12可選擇滷肉飯及咸魚醬飯。
我試左個咸魚醬飯,深深比佢吸引左,真係一試難忘。