永光中心日式料理餐廳林立,鍾意食日本菜的朋友或於銅鑼灣一帶上班的朋友,相信都會食過6樓呢間風流居酒屋。出電梯迎面素色系裝潢,和風恬靜感重。牆壁貼上日系畫;頂上繫上一連串旗子。燈光通透柔和,頗為舒服。午餐MENU一共6款,有鰻魚飯、吉列豬、海鮮天婦羅、魚、西京燒同埋牛排。花款各異,簡單直接,唔怕選擇困難。每個餐都配有小菜、沙律和味噌湯及飲品一杯。點了較為少見又特別的西京銀鱈魚($138),和店鋪推介的浦燒鰻魚丼($128),跟杯熱柚子茶同埋巨峰活乳酸梳打。待著的時候,發現這個鼓油瓶都幾靚,檯面設計也花了心思,麻質面,與牆身呼應,同一格調。前菜沙律和小食都到啦,開開胃先。主菜西京銀鱈魚,燒得光澤,肉身厚軟。筷子輕推銀雪魚,魚片便完整地分開。魚身入味甘甜香滑,啖啖蜜糖味特別討我歡心,簡單的配上日本米,已經足夠。一飯一餸一湯,間斷飲下味噌湯,食下湯中金菇,直接的滋味可口。另一主菜都上了。浦燒鰻魚丼,份量十足!而且重有享受三部曲添。第一,先嚐嚐浦燒鰻魚的原汁原味,肉質肥美,十分惹味。第二,可配上左邊三款的組合,增添鰻魚多樣味道。三款入面,我鍾意芝麻跟wasabi組合,減低鰻魚重膩感之餘,仲提高一

前菜沙律和小食都到啦,開開胃先。

西京銀鱈魚

另一主菜都上了。浦燒鰻魚丼,份量十足!而且重有享受三部曲添。第一,先嚐嚐浦燒鰻魚的原汁原味,肉質肥美,十分惹味。第二,可配上左邊三款的組合,增添鰻魚多樣味道。三款入面,我鍾意芝麻跟wasabi組合,減低鰻魚重膩感之餘,仲提高一點鮮香,出奇地好味。最後第三,就是茶漬飯食法。把一小碟上的調味材料,小小撮的潑在飯面,在飯邊沿倒下茶底,伴均即可。三部曲食鰻魚丼,確實帶點新鮮感,吃落味道相當立體。
浦燒鰻魚丼

最後,飲埋杯熱柚子茶同埋巨峰活乳酸梳打,肚子都滿滿的了。
巨峰活乳酸梳打
熱柚子茶