2016-01-01 1806 瀏覽
2015快過去了,剛好最後一天是我的阿媽生日,因為相就其他屋企人時間,提前一天慶祝,就去了形點一期,形點一期較多新餐廳,原先想吃薄餅,因為只可給1小時用餐。最後改去家上海,呢間之前有看過食評,評價好兩極,我覺得要親自試才知好不好 ,阿媽就冇所謂,上海野都啱她的口味,今年她的生日飯局多了一個新成員 ,就是她的可愛孫兒啦,一行6人行去家上海,晚上7:00左右並不算太多人 ,剛好有一張6人枱,我同屋企人坐下之後,由屋企人話事吃什麼,就点了一個之前有blogger大讚炒蟹年糕,亦点了炒飯/酸辣湯/上湯腐竹/桂花拉糕/東坡肉,這裡的環境十分幾好,服務都OK,講回這裡食品,東坡肉冇吃到呢 ,並不是我杯茶,酸辣湯只吃了少許。並不是我的口味,愛吃酸辣才會喜歡,炒蟹年糕只吃了年糕,年糕好入味,味道稍為咸咗些小,可以接受,至於隻蟹,根據屋企人所講好新鮮,蟹肉好鮮味 ,桂花糕味道亦幾好,甜味亦適中,亦不會太痴牙,桂花味不是太突出了,紅豆餅稍為甜咗些小,其實家上海整體幾好味,亦可以下次再去p.s,因為是弟弟找數埋單 ,我不太清楚價錢
東玻肉
酸辣湯
桂花拉糕
炒蟹年糕
p.s,因為是弟弟找數埋單 ,我不太清楚價錢

2015-12-30
慶祝紀念