2019-11-11
見朋友去過大角咀一間以機艙同機場環境為主的餐廳, 好吸引, 好想去試下,於是今晚去試下呢間The Galley by Cafe Proud Wings, 響餐廳門口, 已見外形以飛機身, 好有特色,入到餐廳, 真係好似去左佈景廠咁, 近窗邊是頭等艙, 有Minimum charge, 真的好像真, 除了椅子外, 其他裝飾都到好似機艙咁,我們坐在普通半卡位,後面背景都是機場的佈景, 隨處都是打卡點, 望真啲連枱面都是用了Lift的鐵地板面。點了個$598嘅商務艙晚餐,包一客前菜、一份沙律、兩碗餐湯、兩份主菜、兩杯餐飲同兩客甜品。先來凱撒沙律配煙三文魚, 煙三文魚唔會太咸, 沙律前菜叫了西班牙蒜片蝦, 隻蝦都大隻夠彈牙, 有兩隻, 鋪滿蒜片, 好香, 餐湯叫了黑松露野菌忌廉湯, 有一般片片的蘑菇片, 個湯蘑菇味。主菜可以三選二, 我們叫了燒美國牛小扒,牛小扒五成熟, 口感肉質夠淋, 外面燒至微脆, 更可自行再加枱面上的試管辣粉。另一主菜是西班牙蒜片雞, 成個鍋上, 超大份, 半隻燒雞, 有一隻大雞脾, 因我太喜歡蒜片了, 好香脆,炸至金黃色, 好香口, 而雞肉也好滑,甜品是朱古力蛋糕,中間
先來凱撒沙律配煙三文魚, 煙三文魚唔會太咸, 沙律
甜品是朱古力蛋糕,中間是夾芯朱古力和海綿蛋糕,
餐茶叫了咖啡和凍檸茶。