2013-06-15
小酒窩餐廳 - 幾乎係我同朋友們最愛的餐廳! 位置佐敦,一個不是太好的location。但這餐廳由幾年前開始因為食客的好評,食物質素佳而慢慢成為佐敦一間人氣食店! 餐廳主打多國菜,餐廳菜式非常多! Manual很厚,大人細佬都一定岩食! 不過小酒窩很難book位的... 就算book左位都要你等好耐先入得! 如果你可以唔洗等位就入得都算你好好運吧.. 今次一行6個朋友晚飯! 1/ Dimpal House Special Salad 招牌沙律平時都係食Caesar Salad. 今次就試試這個招牌沙律。招牌沙律有新鮮蔬菜、雞蛋、麵包粒、牛油果配蜜糖芥末汁! 估唔到成個沙律味道都配合得好好,而且顏色豐富! 呢個沙律最重要就係個蜜糖芥末汁,為呢個沙律點綴了不少! ($85一份) 2/ BBQ Babyback Ribs 叫左全份! 燒豬仔骨的分量足夠!! 醬汁好味,味道更比意粉屋、Shakey's Pizza等的更好味! 薯角份量又多! 3/ Four Fusion PizzaFour Fusion Pizza 四式薄餅係我至愛! 呢個pizza味道好豐富,出面都
Four Fusion Pizza 四式薄餅係我至愛! 呢個pizza味道好豐富,出面都未食過呢個味道! 餅底做到剛剛好,不會太軟又不會太硬! 放了大量芝士及特制醬汁令到成個pizza 好多層次! 份量大,足夠6人吃的! 食物賣相都不錯,pizza 放在一個鋼碟上更有一番風味!
呢度的Carbonara 好味! 忌廉味道調配得好好,又不會過多cream。送上黎的時間熱烘烘的,非常新鮮! 之前食過呢度其他意粉都okay! 呢個Carbonara下次都可以再叫!!
呢個洋蔥圈都OK! 配有2個醬汁! 沙律醬 & 泰式雞醬! 炸得好又大件...作為小食黎講呢一味都唔錯架!
呢度都好多咖哩選擇! 我地呢一個味道都調較得好好! 不是太辣,咖哩味好濃!薄餅做得不錯~絕對好食! 配合Naan 一齊食味道好好!
飲品不記得拍照! 但絕對好味!
BANANA DATE (推介) - 一飲落去好凍! 又有濃濃的香蕉味! 飲落口有沙冰的感覺,而且都飲到有牛奶同乳酪mix埋一齊的味道! 因為我個人超級鍾意飲有香蕉味的特飲,所以好岩我個人喜好! 好鍾意!
芒果奶酪 - 都好飲!! 呢個特飲好適合鍾意芒果的朋友! 因為芒果味好濃的!! 2個朋友都說正呀!
總結: 我個人同朋友就好喜歡! 係度食有好有唔好... 但咁多人等位,味道一定係有保證的。
- 食物味道好,即叫即整!
- 價錢公道。
- 服務都OK,叫待應拎野都好快手而且個個都有笑容!
- 餐廳食物選擇多,厚厚的MANUAL 一定選到自己喜愛的食物!
需要改善的地方:
- 等位太耐。
- 餐廳裡面嘈吵,音樂開得很大聲。
- 要同別人SHARE 抬。入座或離座時,需要旁邊的客人起身讓位
- 餐廳內地方陝窄、燈光太暗。