2022-06-16 69 瀏覽
將軍澳南呢邊愈開愈多吾同類型又比較有特色既餐廳,今次食返粵菜,粵菜比較岩返我們既口味今日係收左工先得閒,所以黎試下佢哋既晚市小菜睇睇得吾得。一入到去首先覺得佢哋既裝修好正,好有中國特色之餘又吾會話好傳統,帶點傳統的味道之餘又有現代化既融合,傳統與現代既融合,為我地帶來另一種意義上的粵菜,身為香港人緊鐘意食粵菜啦~畢竟粵菜既口味同我們既口味都好夾首先上黎既一壺玫瑰荔枝茶,個名好好聽叫瑰荔堂皇,飲落去水夠熱茶味自然香濃,朋友坐低無幾耐就忍吾住飲多左幾杯落左單之後要等多一陣先上菜,應該係落左單先即叫即煮,吾會話煮好左好耐,我地兩個人叫左半隻鴻運脆皮雞,小炒王同埋錦滷雲吞,下次再黎叫多點朋友一齊黎就可以食到更多了首先上黎既係錦滷雲吞,我們從來未食過錦滷雲吞,只食過類似既菜式,今次呢個錦滷雲吞,睇落真係好大碟,而且又好好賣相,朋友聚會或者親戚之間飯局來吃這間餐廳也係一個好好既選擇呢~錦滷雲吞炸的香脆,配合重點中的重點的酸甜汁一起吃,對於錦滷雲吞黎講又係一種味道的升華,個酸甜汁調校個味道係岩岩好,酸的黎中和左炸物既油膩感,甜味又中和返酸味的單調,加上酸甜汁入面既雞肉,青椒,魷魚一齊食,肉類海鮮既口

錦滷雲吞炸的香脆,配合重點中的重點的酸甜汁一起吃,對於錦滷雲吞黎講又係一種味道的升華,個酸甜汁調校個味道係岩岩好,酸的黎中和左炸物既油膩感,甜味又中和返酸味的單調,加上酸甜汁入面既雞肉,青椒,魷魚一齊食,肉類海鮮既口感增加了成個菜既口感同味道,各種不同既食材有吾同既感覺,令人係一道菜入面食到好幾種味道。

小炒王既賣相都吾錯,食落仲好有驚喜,除了綠油油既韮菜花,青脆既口感,清甜既味道,入口爽嫩無渣,蝦乾大隻得黎又好鮮,魷魚熟成度岩岩好,蝦仁大隻得黎又好有蝦味,仲有爽口既似是海蜇既食材,不得不提既係佢哋既腰果食落仲香脆可口,整體感覺係清爽得黎又帶點海鮮既鮮味,鑊氣十足,呢道菜係我同朋友一直夾既重點菜,一時夾下韮菜花,一時夾下小銀魚配搭一齊食。

鴻運脆皮雞睇落色澤誘人,豉油般既色澤,睇落脆卜卜既雞皮,食落仲有雞肉汁既嫩滑雞肉,隻雞吾會太肥或者太瘦,食落熟成度掌握得岩岩好,即使吾沾上旁邊既調味鹽,原汁原味食落口都香脆可口,我們仲發現有一小塊青檸伴碟,應該是可以加上一點青檸汁去幫助解膩,師傅們仲將個青檸仔整成好似兔子一樣既耳仔

總結黎講,呢間中菜館真係值得呢個價錢,師傅們係有非一般既廚藝,對於飲食都有一定既研究,菜式新穎得黎又帶著傳統粵菜既味道,價錢相對會高一點點,但是菜式口味係值得付出既,想要享受呢種特色中菜既話一定要黎試下晚餐時間黎

雖然見到好多人都係比佢午後既點心放題吸引左過黎一試,晚餐小菜也毫不遜色呢~下次黎我會想試下隔離檯叫既銀芽炒麵,睇落好吸引,個麵有專人幫你剪開,高度同賣相又好吸睛。
鴻運脆皮雞 半隻
鴻運脆皮雞 半隻
錦滷雲吞
  • 招牌鴻運脆皮雞(半隻)
  • 錦鹵雲吞
  • 玫瑰荔枝茶