2013-11-12
跟朋友們生日飯聚來到李公館, 中菜一向都是”賣飛佛”, 入到去, 潔淨古典既裝潢感覺優雅, 菜式亦都沒有令人失望!頭盤:芥苿青瓜墨魚: 芥茉唔太辣, 連唔太喜歡食芥茉的我都吃完再添加一碗, 青色既蟹子, 青瓜青甜爽脆, 墨魚新鮮唔腥! 主菜:加州提子骨: 排骨肉嫰, 個汁甜甜的很開胃! 蟹粉蛋白金苗盞: 脆脆既米通滿載蛋白, 再加上滿滿的蟹粉! 超級YUMMY YUMMY!咖喱脆皮牛腩: 炸完之後既牛腩仍然好淋, 咖喱分開上的, 唔會整到層脆皮淋晒, 咖喱味香濃! 荷葉籠仔大閘蟹蒸黃金糯米飯: 糯米飯香, 糯米飯裡有蟹粉, 冬菇同雞肉, 糯米飯充滿濃濃的蟹味! 蟹都頗肥, 而且有膏添呀! 冰鎮咕嚕肉: 師傅用冰包住咕嚕肉, 令到咕嚕肉外脆內軟, 外層一層糖衣包住好脆, 內裡的咕嚕肉仍然暖暖的, 咕嚕肉亦沒有太厚粉! 外面的菠蘿同桃就因為冰包住可以凍食! 可見師傅的心思! 石鍋野菌金磚豆腐: 野菌好入味, 豆腐炸至金黃, 滑嘟嘟既豆腐上面原來是一層的菠菜蓉, 很是特別! 紅酒焗桶蠔及薑蔥焗蠔: 啲蠔好大隻好肥美, 只係食左紅酒果款, 好香, 好好味!茶燻雞: 食落有好香既茶燻味,
頭盤:
加州提子骨: 排骨肉嫰, 個汁甜甜的很開胃! 蟹粉蛋白金苗盞: 脆脆既米通滿載蛋白, 再加上滿滿的蟹粉! 超級YUMMY YUMMY! 咖喱脆皮牛腩: 炸完之後既牛腩仍然好淋, 咖喱分開上的, 唔會整到層脆皮淋晒, 咖喱味香濃!
茶燻雞: 食落有好香既茶燻味, 雞肉亦非常嫰滑! 甜品:
謝謝朋友親手製的生日蛋糕, 仲有好美味既甜品3.6牛奶布甸!
再一次謝謝朋友們!!