2018-07-08 286 瀏覽
近日網上廣泛宣傳星巴克旗艦店,呢日經過銅鑼灣,順道嚟朝下聖, 原來係利園新開嘅第三期,係利園一期落客/的士站方向嘅對面。正門就有個類似bar area,有餐牌order唔同嘅咖啡,如果要食物就到右手邊嘅另一個counter,比一般分店多好多選擇,自選沙律,pancakes等都有,嗰邊都可以買咖啡,但如果只買飲品就最好去番正門口嗰邊,冇咁多人。唔太肚餓,今次就只係嚟飲下野,除咗一般分店有售嘅咖啡外,呢度仲有Lee Garden Three Exclusive嘅,仲有啲加有雪糕。見佢有Nitro Brew Coffee,而家市面越來越多有售,嚟到就想試下Starbucks嘅,仲竟然哂可以揀有埋雪糕嘅,啱哂悶熱嘅天氣。呢度同平時唔同,Order咗之後佢會畀個牌你,然後自己搵位,會有人將你嘅食物同飲品送過嚟。另一特別之處就係任何飲品都會配上一小杯清水,同埋同一個木盤裝住,好別緻,我見其他人叫較普通嘅咖啡時,仲會配一片曲奇,呢啲真係比佢嘅一般分店有心思。講番我試嘅Nitro cold brew float,首先比起一般咖啡,Nitro Brew 感覺滑啲同清爽啲,加埋奶同雪糕都唔會好滯,係品嚐香

講番我試嘅Nitro cold brew float,首先比起一般咖啡,Nitro Brew 感覺滑啲同清爽啲,加埋奶同雪糕都唔會好滯,係品嚐香醇咖啡豆嘅另一享受。另外,本來我怕雪糕好快就會溶哂係杯咖啡度,用伴隨嘅匙羮一試,原來雪糕球係預先用冰包住,所以即使過咗一陣都未溶,真係有心思之作,當然,當我弄開咗那冰膜就開始溶快咗喇。
Nitro cold brew float

呢度除咗有唔少二三人枱同大長枱外,中間仲係一個bar枱,平時坐厭咗細枱嘅我當然唔放過要坐下bar枱啦,眼前放住唔同嘅咖啡用具同咖啡豆,仲不時有人係面前調咖啡。

望住呢啲靚靚器皿感覺都特別歎.......

即使係平日嘅下午,呢度都要啲時間先搵到位,如果想同朋友嚟傾下計,最好係臨近食晚飯間或之後嚟會好啲。
同埋要留意係,因為呢度比較大,order完後要佢吔係"茫茫人海"中搵番你坐嘅位置會需要啲時間,要耐心等候呀!
2018-07-06
Nitro cold brew float