2019-06-03
一直聽聞「ATUM」既大名,知道係一間藝術甜品既店舖,後來K-11既「ATUM」就主打返食西餐,但都好講究及著重擺盤,係網上見到有個超大盤精美既打卡High Tea,造型好吸引,最好就係同閨蜜、朋友一齊食,加上餐廳環境有格調,相機要出動!環境位於K-11既「ATUM」唔算容易搵,係一個間做賣唔同特色產品既Corner入面,行到最入就會見到「ATUM」,餐廳好開揚,一眼望哂,但唔算細,比人既氛圍好舒服,同好有格調。High Tea Set $409/2位可以話專程為左呢個黎試試,雖然前來係中午12時,幸好都有High Tea Set供應,食物係選用時令食材,所以冇劃一規定,數量就有24件,另加每人一小碗沙律。鹹甜點會梅花間竹地擺放,冇規定點樣食,我就照由三文魚果邊食起,所以會鹹甜點間斷咁食。首先試左三文魚十分鮮甜,有用醬汁醃製過,食落甜甜地好開胃;蟹肉青瓜新鮮、口感豐富另外有泡芙、芒果/焦糖撻、大蝦、鵝肝,泡芙一食爆餡咁制!大蝦正常,而鵝肝就較為腥咗少少。之後有紫芋撻、芝士蛋糕、野莓芝士蛋糕,各款甜度適中,口感都唔錯,同朋友一致表示喜歡野莓芝士蛋糕~再有蕃茄香草系列,似平時去CAFÉ食蕃
High Tea Set $409/2位
再有蕃茄香草系列,似平時去CAFÉ食蕃茄香草麵包既迷你版,好得意
Café Mocha 和 蘋果薑粒茶
另外High Tea Set有包兩杯無酒精飲品,我就叫左一杯Mocha,拉花係蜘蛛網幾得意,唔算太甜,而友人既蘋果薑粒茶會附上個小漏斗,夠鐘就可以沖出黎飲,味道幾清甜解渴,飲完店員仲會加熱水,比較抵飲。
總括而言,食物唔止睇得,亦食得出餐廳有花過心思去整每一件食物,會想下次嚟試下佢其他食物,例如海鮮、意粉等等。
附:餐牌參考