明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (香港康得思酒店)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-19 1428 瀏覽
試過咁多次唐閣,今次慶祝中秋節我揀咗明閣試一試佢哋嘅菜式,睇吓同唐閣相比邊間好。好味指數五做👍🏻為滿分(以下嘅評分純粹個人意見)~~~~~~~~酥炸釀鮮蟹蓋 ($218/位)食落去嘅口感唐閣有少少唔同,唐閣嘅蟹肉味比較濃,而明閣的忌廉味出啲。裏面兩者都是滿滿的蟹肉,各有千秋兩者都非常出色😋難怪每個人嚟到都係必食嘅菜式。好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~荔茸香酥鸭 ($298 )Duck fillet, Taro Purée, Deep fried 這款彩色有三種口感,上面是脆脆的,中間是一層是軟綿綿的芋泥,以底下是肥嫩香口嘅鴨肉。不過今次我哋係兩個人試,所以份量太多。如果鍾意食芋頭嘅人就非常好,個人來講如果芋泥少番啲位冇咁濟。睇得出這道菜式下了不少功夫。好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~西班牙黑毛豬東坡肉 ($138/位)Iberico pork belly, homemade supreme sauce, Braised其實東坡肉好肥但係一間米芝蓮星級嘅餐廳嘅東坡肉應該係好好味。所以我就豁出去試一試。呢一款東坡肉比我預期中好味,食落去完全唔覺得漏。肥豬肉同肉嘅層次

好味指數五做👍🏻為滿分(以下嘅評分純粹個人意見)
~~~~~~~~
酥炸釀鮮蟹蓋 ($218/位)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

~~~~~~~~
荔茸香酥鸭 ($298 )

好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~
西班牙黑毛豬東坡肉 ($138/位)

其實東坡肉好肥但係一間米芝蓮星級嘅餐廳嘅東坡肉應該係好好味。所以我就豁出去試一試。呢一款東坡肉比我預期中好味,食落去完全唔覺得漏。肥豬肉同肉嘅層次做得好平均,同屋企住自己整嘅東坡肉真係撐得太遠。首先自己做個東坡肉一定冇呢種肥豬肉同肉咁分明,第二就係自己冇辦法做到咁淋,而且佢做嘅汁冇呀好甜嗰種,味道可以話係完美。所以呢啲餸菜真係值得嚟到一間米芝蓮餐廳试。
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
最後嘅感想:
整體服務:雖然冇唐閣咁好,可能佢哋星期六日比較忙。但係我感覺都滿意
整體食物質素:真心覺真係值得攞米芝蓮一星,整體食物質素好平均,每一個餸菜都做得好好。
整體環境:餐廳地方好大,枱與枱之間有足夠嘅距離,食客都唔需要擔心。衛生程度極佳👍🏻

#明閣 #米芝蓮一星 #foodblogger #hkfoodie #hkiger
酥炸釀鮮蟹蓋
荔茸香酥鴨