2015-12-31 341 瀏覽
叉燒飯,叉燒乾鞋硬有齊,少一點牙力都趙唔到呢,豬肉味及蜜糖味係有既,但肉汁乾涸,柴皮一樣,再加上濕淋淋既爛白飯,真係幾難哽,為免浪費食物都要硬食架喇,叉燒食晒,飯食剩左三份一要放棄。鹽香雞飯,又係比雞翼同背脊,雞皮滑溜肥美,但骨杉杉無肉食,您估我叫雞皮飯咩。白飯依舊又濕又難,女神只能食到少少乍。最後我地都係諗住是但爬幾啖頂頂肚,睇完郭富城演唱會先再去食宵夜啦。美心快餐店食燒味飯都要 HKD36 蚊,太貴麻 ﹗街市仲係 HKD20 個飯盒連罐汽水雙併燒味飯乍,我寧願加多廿蚊係紅磡、灣仔食個雙髀飯仲好抵食 ﹗不過就算依家又貴又唔好食,依然大排長龍廿幾三十人源源不絕,可能附近無咩餐廳選擇,而且郭富城近日開演唱會,多左好多人走黎紅磡火車站呢。

題外話/補充資料: 莎拉遲收工,黎到火車站已經 7 點 45 分去唔到置富都會食好一點,唯有趕緊求其食少少野啦,咪走左去美心囉,可憐。爆場勁多食客,艱難地等左 10 分鐘終於霸到張枱喇,我立即飛奔去買野食啦。紅磡放工即落傾盆大雨,好采上到的士啫,但成件皮褸已經滴晒水,雖然話依件只係仿皮褸,但淋完雨濕過會好易出現裂痕,跟住好快就會爛架喇,同真皮褸完全唔同架。
2013-03-19
10 分鐘 (堂食)