2019-08-03 661 瀏覽
放假同閨蜜嘆下午茶,過一個休閒嘅下午。喺網上見到好多酒店都有推岀下午茶套餐,經過篩選後我哋決定去千禧新世紀酒店的the lounge,地點方便就近尖沙咀同紅磡。餐廳位於酒店大堂層,環境舒適,有唔少人同我地一樣黎享受美好嘅下午茶時光。套餐包左兩杯飲品,可自選咖啡、茶或者花茶等首先上枱嘅係熱辣辣三款鹹點。黑松露忌廉龍蝦酥盒,外皮酥脆龍蝦肉配上黑松露味道濃郁,我覺得係三款中最好食。蟹肉牛油果雲吞,入面滿滿牛油果,但食落唔太感覺到有蟹肉。蕃茄迷你漢堡,味道普普通通,唔算特別。七彩繽紛賣相好靚😍茶點中最吸引我嘅係焗鮑魚雞肉酥,撻身酥脆配上鮑魚口感一流而店員建議我哋首先食南瓜鬆餅,新鮮製作熱辣辣,配上果醬味道香甜。綠茶黑豆蛋糕,淡淡綠茶味不錯但有點乾。甜點中我最愛紅桑子朱古力忌廉蛋糕,酸中帶點微甜, 而楓糖漿合桃慕絲蛋糕味道唔係人人喜歡,甜中帶點苦澀味。甘橘球味道酸甜清新,黑加倫子慕絲蛋糕果味香濃。蟹肉沙律三文魚籽酥盒,酥皮口感有點似鳳梨酥個外皮,入面滿滿蟹肉配上一咬即破三文魚籽口感幾特別。鵝肝醬紅菜頭多士,紅菜頭帶點酸味令鵝肝醬變得容易入口。醃蘿蔔芝士卷配合桃,味道幾特別。份量實在太多,我哋兩個
放假同閨蜜嘆下午茶,過一個休閒嘅下午。
地點方便就近尖沙咀同紅磡。

套餐包左兩杯飲品,可自選咖啡、茶或者花茶等

首先上枱嘅係熱辣辣三款鹹點。
蟹肉牛油果雲吞,入面滿滿牛油果,但食落唔太感覺到有蟹肉。
蕃茄迷你漢堡,味道普普通通,唔算特別。

七彩繽紛賣相好靚😍
茶點中最吸引我嘅係焗鮑魚雞肉酥,撻身酥脆配上鮑魚口感一流

綠茶黑豆蛋糕,淡淡綠茶味不錯但有點乾。

甘橘球味道酸甜清新,黑加倫子慕絲蛋糕果味香濃。

鵝肝醬紅菜頭多士,紅菜頭帶點酸味令鵝肝醬變得容易入口。
醃蘿蔔芝士卷配合桃,味道幾特別。

份量實在太多,我哋兩個食唔晒最後要打包甜點。
多間銀行信用卡有折扣,我地用匯豐白金咭有八折,間唔中一次同閨蜜嘆下午茶都唔錯。