2012-11-14 330 瀏覽
上次同老婆大人試過呢間餐廳,做完好老公,今次做番個孝順仔,同老媽子試下新野.今次來到menu有d唔同咗,除咗之前有嘅$350 set 之外,仲多咗個$260 set,老媽子話$350 set 太多野怕食唔晒,所以叫咗個$260 set,咁我都陪佢試下,個餐有沙律,日式小鉢,跟住有幾款小料理或刺身可選擇,主菜係飯類,我就要咗吉列廣島蠔同燒吞拿魚腩飯,老媽子鍾意食魚生,所以叫咗三點刺身同三色北海刺身飯.沙律同之前一樣,但多咗個日式蒸蛋,個蒸蛋好滑,味道亦唔錯,用玻璃杯出場,反而有新鮮感,吉列廣島蠔有三隻,份量都算多,而且size亦大隻,一啖食落去,蠔嘅汁流晒出來,又唔腥,外面嘅面唔係好厚又脆,好味.而老媽子嘅刺身亦有上次同老婆來食嘅水準,質素似乎保持得唔錯.我本人對全生嘅食物唔太接受,但又想試下吞拿魚腩嘅味道,今日終於可一嘗所願,聽小姐講吞拿魚腩用醬油醃過再燒,同生食完全唔同味道,而且只燒到4-5成熟,唔會破壞魚腩本身質感,嘩,仲有成四塊咁多.食落真係好好味呀,加上壽司飯酸酸甜甜嘅味道,完全唔覺吞拿魚腩嘅魚油太肥,正老媽子嘅三色北海刺身飯亦相當精彩,有日本帆立貝,海膽,牡丹蝦,同三文魚籽,

野菜沙律,日式蒸蛋
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔有三隻,
三款刺身
燒吞拿魚腩飯
三色北海刺身飯
老媽子嘅三色北海刺身飯亦相當精彩,有日本帆立貝,海膽,牡丹蝦,同三文魚籽,色彩好豐富,令人好開胃,媽子話刺身好新鮮好好食,算我無介紹錯.
至於甜品今日係芒果西米布丁,同一個叫芝麻街嘅甜餅,但因上甜品時媽子用咗我部手機,所以無影相,而最後亦係飲我至愛嘅抺茶,完美ending.
埋單時用信用卡依然有8折,真係抵食,我都要通知老友來試下.
2012-11-10
野菜沙律,日式蒸蛋