2021-05-09 2355 瀏覽
在apm睇完戲,搵個地方食野啦,到到都好多人,想坐耐少少唯有上茶樓,點知去左兩間茶樓都話母親節前夕無下午茶,無下午茶都算,仲要正價點心加埋價,唉…上個網睇下附近仲有咩揀,原來觀塘廣場有一間,打去問下,店員話佢地有下午茶,仲一點就開始添,態度幾好喎。兩點幾黎到,仲要等位,間茶樓咁大都要等。睇下周圍,個感覺好舊式茶樓,啲地氈同牆紙都有一定歲月。坐低左即刻落點心,點心紙有好多張,最抵係叫孖寶,兩樣加埋先三十蚊。好肚餓,叫左四個孖寶,即係有八個點心,好誇張。點心講真正正常常無乜特別,好處係全部熱辣辣,碟頭都幾大下,個薄餅勁厚身,有鹹菜蔥同火腿粒,鹹鹹地又幾好味。之後見有沙翁推出黎賣又叫左一碟,而加好少見了,幾鬆脆多砂糖,呢個好食,十五蚊三大球,抵食啦。三點半茶樓就熄燈,四點正式落場,太晏黎都幾趕,但整體感覺唔錯,無地方去都會再黎嘅。

2021-05-02