2015-10-04 2975 瀏覽
我父子二人間中都會到呢間茶樓飲茶。呢間茶樓應該有三四十年歷史,比我還要大。仍然用緊傳統茶壺,人手推車叫賣,人手寫花紙埋單,牆上貼滿人手書寫菜式,以花碼寫成既價錢。寰顧四周,大部分茶客都應該係四,五十年代既熟客, 又或者係附近既勞動力者。女士同好似我呢代既人真係少之有少。不過唔難明環境方面 地方簡陋,用具古舊,四周都佬味十足,坐得又唔係舒適,同人搭枱係必然既事。坐你格離果個分分鐘係個騎呢/難頂既人。相信大部分女仔同我呢代都未必接受到。價錢方面 唔好睇佢地方簡陋,對比附近食肆,價錢唔平架。如果唔介意以上因素,又或者以食為先,可以試下。推介(早上~10點):叉燒腸,牛柏葉,馬拉糕。呢度d腸粉唔似出面d 咁滑,出面係將d粉漿溝稀黎蒸令到皮薄滑d,但呢到d係厚但熟,'傑傑地'有口感d。d叉燒又足料,點埋d鼓油就perfect池。牛柏葉爽口夠大碟~馬拉糕好大件。推介(午市~12點):燒鵝飯,有別於其他燒鵝,d皮脆而且有d油。通常太肥既我會唔食中間果層油脂。口感香嫩, 飲埋杯濃普洱消消滯。趁還健在,一試冇妨.
不過唔難明

價錢方面 唔好睇佢地方簡陋,對比附近食肆,價錢唔平架。
如果唔介意以上因素,又或者以食為先,可以試下。

推介(早上~10點):叉燒腸,牛柏葉,馬拉糕。
牛柏葉爽口夠大碟~馬拉糕好大件。
口感香嫩, 飲埋杯濃普洱消消滯。
燒鵝飯
燒賣
趁還健在,一試冇妨.
題外話/補充資料: 午市冇叉燒腸,早茶冇燒鵝, 最好11點去食叉燒腸跟住坐陣等燒鵝飯。
2015-10-03
燒鵝飯