2011-03-05 54 瀏覽
兔年團拜1st round 兼美人B-Day飯聚.今年新春團拜在我新裝修好5星級(自己認為)的家舉行, Mahjor耍樂後, 就一行6人浩浩蕩蕩打的出發去"楓林小館". 因是次gathering會連同美人的B-day一齊慶祝, 固已訂了枱, 無須等位.到櫃位登記, 眼見下層已滿, 侍應叔叔帶我地上樓上入坐一張有"留位"既枱, 但位置在死角位, 隔鄰有一張超大枱, 無咁舒適, 通風無下層通爽, 有少少侷, 都可接受.我地點了以下菜式 :- 擺位 先來椒鹽蝦 - 中蝦, 肉身唔夠爽口, 椒鹽味適中, 比預期差咗少少. 蒜蓉豆苗 - 唔會過油, 過老, 蒜蓉味遮了草青味. 是晩最正. 炸鮮奶 - 我無食, 但我見清碟, 應該得. 口者口者排骨煲 - 排骨無乜味而且少, 其他配菜如蒜頭, 大蔥都唔出味, 我只食了一口就放棄. 炸釀豆腐 - 最好食這個, 豆腐外脆內滑, 可帶出蝦膠既鮮味, 有少少汁係底, 唔會浸腍豆腐, 一個字"正". 好似水, 無粟米味, 失水準之作. 合桃糊 - 偏甜但有合桃香.舊式中菜館買少見少, 但留下來的, 又可留住幾多客人?
兔年團拜1st round 兼美人B-Day飯聚.

今年新春團拜在我新裝修好5星級(自己認為

我地點了以下菜式 :-
擺位
椒鹽蝦
蒜蓉豆苗
炸鮮奶
炸鮮奶 - 我無食, 但我見清碟, 應該得.
口者口者排骨煲
炸釀豆腐
好似水, 無粟米味, 失水準之作.
附送合桃糊
合桃糊 - 偏甜但有合桃香.

舊式中菜館買少見少, 但留下來的, 又可留住幾多客人?

2011-02-12
慶祝紀念