2010-03-05 3 瀏覽
對美國食物始終有個情意結, 或者你會覺得乏善足陳, 但我還是會間中又吃一下,回味, 回憶, 又或者係失去了的才懂得珍惜. 天天吃中式的食物, 反而會對美式食物心思思. 是晚就來到這個新商場的新店.已經係在港的第二間分店, 不過總店是在紐約, 跟小弟的關係就遠一點. 一坐低, 不知為何, 有種回到校園飯堂的感覺. 食物也是在櫃檯前落單, 只不過不同的是不用自己拿食物回坐位.在雪櫃取了支AriZona Iced Tea with Lemon Flavor, 也真的好一段日子沒有飲這個品牌的飲品了, 當然, 小弟是喜歡的, 不過文迪就要陪我飲而支亞里桑拿, 希望她不會太不慣.送了客餐湯, 是雜菜甘荀湯, 相當濃郁, 也足料, 不俗. 但好像有點點芝士味, 是真的嗎?Cheddar Cheese Burger $58: 8分, 這裡的包有分熱同埋凍揀, 當然揀熱, 就要個免治牛肉芝士漢堡, 主要材料包括免治牛肉, 芝士, 洋蔥, 麵包碎, 蛋, oregano香草, 同埋再加上小小生菜, 青瓜, 番茄及紅洋蔥. 個漢堡係相當之大件, 用手食又難, 用刀切開仲難. 中間餡料部份係相當大舊, 值回

Cheddar Cheese Burger $58: 8分, 這裡的包有分熱同埋凍揀, 當然揀熱, 就要個免治牛肉芝士漢堡, 主要材料包括免治牛肉, 芝士, 洋蔥, 麵包碎, 蛋, oregano香草, 同埋再加上小小生菜, 青瓜, 番茄及紅洋蔥. 個漢堡係相當之大件, 用手食又難, 用刀切開仲難. 中間餡料部份係相當大舊, 值回票價, 牛肉一大塊, 幾香肉味, 加上芝士一同吃, 幾匹配.

U.S. Wagyu Beef with Veggies in Red Wine Gravy Sauce $68: 6分, 同文迪晚餐, 叫個飯是應該的, 就從法式芝士焗飯系列中揀了個美國和牛配紅酒肉汁, 跟上五穀飯及雜菜. 不知是否真的法式, 但小弟吃的時候總覺得係地道的墨式, 尤其係那啖五穀飯, 硬硬的, 不易入口. 加上芝士同淡淡的紅酒汁同吃就還可以, 牛不太靚, 難道免治牛肉比和牛更高水準?

整體感覺還不錯的, 而且當四圍的餐廳大排長龍的時候, 來這裡吃也是個省時的選擇.
凍檸茶
雜菜甘荀湯