2023-11-19
冬天凍冰冰最適合打邊爐🔥火鍋店「香江花月」以五十年代洋行為主題🌸裝潢還原當年華麗氛圍🙆🏻♀️四處亦擺放咗不同嘅懷舊古物☎️提供令人讚歎嘅視覺享受🤩另外,所有菜式亦經一番精雕細琢🔪賣相變得美輪美奐後才上枱💕喜歡攝影嘅朋友千萬不要錯過📸🔸美顔花膠雞鍋湯底材料豐富✅除咗有爽口滑溜嘅花膠同半隻香滑鮮嫩嘅農場雞🐔更有蟲草花、紅棗、冬菇等,滋補養顏🧏🏻♀️我同朋友都不自覺地飲咗好多碗湯😌🔸花滿園用雀籠擺盤呈上嘅伊比利亞黑豚肉片同澳洲羊肉卷✨前者被捲成玫瑰花形狀,造型奪目吸引,入口肉味香濃👍🏻後者色澤粉嫩,肉質細膩帶香羶味,高質之選😽🔸一帆風順 (秋葵蟹籽墨魚滑)以冰鎮方式呈上,秋葵開邊,內裏釀咗墨魚滑🦑上面再穿上一塊S型嘅薄切紅蘿蔔片,造型像極了帆船⛵️三款味道分別為鹹蛋黃、青咖喱同黑松露😻食落鮮甜爽滑帶少許黏口感覺,相當有層次呢🆙🔸七色丸實為七款不同顏色同口味嘅墨魚丸🍡有鹹蛋黃、蟹籽、青咖哩、南乳、椰芋、紅咖喱以及黑松露💫粒粒爽口彈牙有嚼勁💋個人最欣賞青咖喱丸,香茅味突出,令人一試難忘😋🔸火鍋點心點心型態千變萬化😲例如有白兔蝦餃、金魚燒賣同南瓜水晶包等,盡顯師傅功架及心思👩🏻🍳味道亦絕不遜色於其賣
🔸美顔花膠雞鍋
🔸花滿園
🔸一帆風順 (秋葵蟹籽墨魚滑)
🔸七色丸
🔸火鍋點心
點心型態千變萬化😲例如有白兔蝦餃、金魚燒賣同南瓜水晶包等,盡顯師傅功架及心思👩🏻🍳味道亦絕不遜色於其賣相,令人滿有驚喜💥
🔸七彩餃子
餃子賣相精緻❤️餡料分別有金華火腿菜肉、午餐肉粟米、蟲草花、姬松茸野菌、蟹肉黑松露、和牛香茜同冬菇齋菜💁🏻♀️每款口味各有千秋,食客亦可品嘗到各種餃子嘅濃郁、獨特風味~
🔸花花綠綠
份量十足嘅蔬菜拼盤🥗當中有南瓜、珍珠筍、油麥菜、西洋菜、娃娃菜等🙌🏻款款新鮮爽甜,健康且含豐富膳食纖維💚
🔹花月豪庭
打卡一流嘅特色飲品🤳🏻用料包括清新酸甜嘅藍莓同蘋果,以及香味醇厚嘅北海道牛奶🍼伴碟有鬆軟綿密嘅棉花糖蛋糕,配新鮮蜜瓜同奇異果🥝充分呈現出甜而不膩嘅滋味🎉
🔹琥珀誘惑
另一自帶視覺效果嘅特色飲品😎以擁有獨特果香嘅番石榴作基底🫶🏻再加入鮮甜奇異果汁、橙汁同菠蘿汁調製🍍口感清新,而且充滿果香🍹