2024-01-08 494 瀏覽
行過銅鑼灣,聞到一股鮮味襲來,我就跟咗鼻就入咗間日本百年老店叫亀井鮨。內裏嘅裝潢古色古香,彷彿帶我一秒飛咗去日本。坐低後,我call咗份「極上盛」,盛到出黎嘅壽司,樣子搞得就好似藝術品咁,色彩繽紛,賞心悅目。👀每一啖壽司都似在講故事,大拖羅肥美得滑過喉嚨,海膽滋味豐富,令我回味無窮。油甘魚同牡丹蝦就鮮甜得嚟,又彈牙得聲,啖啖肉感覺好有滿足感。而家人流口水嘅玉子壽司,甜淡得嚟又唔會好膩,正到喊出嚟。當中牛油果軟殼蟹卷同炸蝦天婦羅手卷,我都一試難忘,呢兩款卷物嘅脆卜卜外皮同鮮味十足嘅內餡,真係天作之合。😘食物之美,唔單止喺味道,佢喺於呢份從選料到製作嘅細心同堅持。整個體驗,就好似係喺香港都可以感受到日本料理嘅真髓咁,令人心情大好。要係講味道,真係讚到爆炸,口感豐富到一個點,不得不讚嘅手藝,我知道我一定會再黎!🍣🤤👍🏼