2024-01-23 674 瀏覽
跟朋友光顧了這家餐廳,意外發掘了一件港式美食寶藏🍲!要說生菜魚茸粥,簡直是綿滑得不得了,生菜的爽脆加上那魚茸,咬落有勁、鮮香得滴水,每一啖都讓人回味無窮。再來的紅燒乳鴿,外皮烤得啱啱好,脆口之餘仲保持肉汁鮮甜,咁的處理真係幾有水準👍。當然,最惹味嘅一定唔少得嗰個炸饅頭了,外皮啖啖香脆,一沾煉奶就化咗舌頭,喺舊香港街頭味道中細細品嚐。係咪感覺有少少懷舊啊?雞蛋馬蹄糕同樣出色,馬蹄清甜咬落爽口,加上雞蛋,完全係夠哂味!牛肉球唔係太多花巧,純粹肉香,有啲鮮美,跟住係酥皮蛋撻令我有少少唔捨,酥脆蛋香,雖然有一絲意外嘅氣味,不過都唔減分味。而最後嗰份馬友雞粒炒飯,賣相普通但味道正到爆,每粒飯粒都跳起舞來,唔單止乾身,佢哋每一啖都夾帶住滿滿的香味😋。總括來說,這次體驗真係可以話係味覺上的一次小旅行,滿滿的本土風味和親切服務,下次仲想再黎!