「扒王之王」呢個朵簡直係香港人嘅集體回憶,今日特登來試一試呢間新開張嘅老牌餐廳。V.12 美國頂級安格斯西冷牛扒餐 ($148) 見佢寫開張致慶驚喜價,又限量每日30份,今日晚餐時段來都仲有quota剩,就試試佢港式牛扒🥩,識食一定係鐵板上配黑椒汁。個汁可以選擇佢幫我淋,或者我自己淋。經理提示我哋舉起紙巾,然後佢幫我淋,太好了我揀咗7成熟,佢嘅生熟度整得好適中。薯菜方面,薯仔係幼薯條,吸咗黑椒汁就好食咗,不過略嫌有啲炸得太燶。睇餐牌介紹,薯條係用白色嘅真牛油來炸,成本比較成高。配菜就得少少粟米,有啲頹。羅宋湯中規中矩合格,唔會係好稀好淡嗰隻。煙火雞沙律都幾難食。啲沙律菜唔係好爽口,應該擺咗好耐。個沙律汁好似豉油味,好奇怪。啲煙火雞肉好濃防腐劑味。今日上來呢度嘅經歷都幾令我印象深刻,首先係上來呢間餐廳一係要搭一部好窄嘅古舊lift,一係就要行樓梯經過一間夜總會上來,餐廳嘅上下層都是娛樂場所。第二係餐廳嘅裝潢同傢俬都好新淨,但餐具就頗為殘舊及款式唔同,懷疑係二手餐具。隻湯羹嘅柄特別短,第一次用咁短柄嘅西湯羹。同一張檯每個人把餐刀嘅形狀都唔同。食緊途中有隻烏蠅飛來飛去好騷擾,同埋見到有隻小強

V.12 美國頂級安格斯西冷牛扒餐 ($148)

美國頂級安格斯西冷牛扒🥩

我揀咗7成熟,佢嘅生熟度整得好適中。

肉眼牛扒🥩

羅宋湯中規中矩合格,唔會係好稀好淡嗰隻。
煙火雞沙律都幾難食。

食緊途中有隻烏蠅飛來飛去好騷擾,同埋見到有隻小強喺水吧前面嘅櫃爬過。衛生方面要注意下了。

港式牛扒🥩就唔係為來食靚肉嘅,而係食佢個風味,要鐵板上、大大塊肉、多黑椒汁。來呢度唔好睇食物質素
,有新裝修,又有卡位,環境都坐得幾舒服。
2023-08-01
肉眼牛扒🥩