2024-02-26 15 瀏覽
一個人閒逛,來到了上環,搵到位好耐冇見的朋友仔,行行吓就來到“無敵家” ,朋友食過話好適合傾偈,環境比較寧靜,食嘢嘅人都比較斯文,唔會大聲喧嘩,今日我鍾意呢個環境,唔好以為我係咁靜的人,睇心情而定,有時都會鐘意熱熱鬧鬧的氣氛㗎。“叉燒拉麺”和“溫泉蛋牛肉湯烏冬”係主食,好清甜的湯底,拉麵嗰碗有2件大大的日式叉燒,跟埋啲配菜粟米,海帶絲好啱味,而鳥冬的溫泉蛋好合格,牛肉又多,好滿意。主食之外,仲嗌咗D炸物,小食,“清酒忌廉煮藍青口”係不嬲都鍾意的食物,有啖啖清酒的香氣非常之好;“生蠔煙肉卷”一串有2隻,叫咗2串食得開懷;“串燒日本年糕”,年糕有層紫菜包住來燒唔會痴住吃得開心;“多春魚”亦係冇得輸的食物;以上各樣都係即燒做,“吉列忌廉蟹肉薯蓉餅 ”亦無例外,裡邊的蟹肉薯蓉呈流心狀好吸引,但要小心食吖,唔好辣親個嘴就唔好啦;“厚炸豆腐”靚靚仔仔方方正正 ,豆腐超吸嫩滑,配埋D蘿蔔絲蓉汁點來食,唔怕有熱氣。