2018-12-10
以前淨係識去尖沙咀揾好野食,依家發現佐敦都有好多好食嘅餐廳。今晚同女朋友去左食日本料理,等大家係Blue Monday之前食餐好嘅今期餐廳主打活鰻魚,亦係我地嘅最愛叫左一份「活鰻魚塌塌米」,鰻魚熱辣辣,鰻魚下面有一塊脆卜卜嘅米餅。我地好鍾意呢一味餸,好味又爽口我地仲叫埋「燒活海鰻魚飯(三食)」。之前係日本旅行嘅時候試過鰻魚三食,非常好味,印象好深刻,估唔到返到香港都有機會食到。三食指鰻魚+飯、鰻魚+飯+配料(香䓤粒、紫菜絲+Wasabi)、鰻魚+飯+湯。我最愛嘅係最簡單嘅鰻魚+飯除左鰻魚,我地仲叫左三款sashimi,三文魚、深海池魚、帆立貝,其中最令我意想不到嘅係深海池魚,有種令我以為食緊頂級Toro嘅感覺仲有叫左一份豚肉野菜沙律,打算有菜又有肉,味道都十分唔錯最後食埋佢地嘅豆腐雪糕,豆腐味超濃,雖然天氣凍,不過無阻我地食雪糕事後我同女朋友都一致認為呢度嘅服務態度都好值得一讚,令我地食得好舒適
仲有叫左一份豚肉野菜沙律,打算有菜又有肉,味道都十分唔錯