2020-01-16 1892 瀏覽
今日喺尖東行街,原本都好少食越南菜,行經漆咸道南見到呢間鋪頭「越南大娘河內餐廳」的裝修好似幾靚幾有特色,一於俾個機會佢啦!☀️ 黃金炸魚皮魚皮炸得夠晒香脆可口,而蛋黃亦都非常滋味。上菜的時候仲係熱辣辣嘅!☀️ 炸雞卷份量都算幾多,而且係新鮮即炸嘅。用腐皮包住雞卷去炸,香脆可口。點些少酸辣醬,十分開胃!☀️ 新鮮菠蘿冰幫我係新鮮的,而且加入了香橙皮,口感提升了幾個層次!☀️ 蓮子龍眼冰熱飲黎嘅。熱飲相對於凍飲,味道會出啲,所以女朋友話甜度適中,但解油膩的話相當不錯,仲有啖啖嘅龍眼肉,幾好。龍眼冰係用蔗糖焗嘅,唔係煲嘅,唔會燥熱。☀️ 大娘皇牌烤乳豬$239無諗過係小店可以食到咁複雜嘅菜式!外皮烤得香脆可口,夠晒光澤!肉質鮮嫩多汁,而未見蘇味,有驚喜!點些少芥末醬,更滋味!☀️ 香茅豬頸肉撈檬豬頸肉有炸過,香軟又有口感,凍檬粉加上撈檬酸汁,絕對令人胃口大增!餐廳配樂都幾柔和,而且唔限時,可以舒適享受一頓晚餐。

☀️ 黃金炸魚皮

☀️ 炸雞
點些少酸辣醬,十分開胃!

☀️ 新鮮菠蘿冰
幫我係新鮮的,而且加入了香橙皮,口感提升了幾個層次!

☀️ 蓮子龍眼冰

☀️ 大娘皇牌烤乳豬$239
肉質鮮嫩多汁,而未見蘇味,有驚喜!點些少芥末醬,更滋味!

☀️ 香茅豬頸肉撈檬
豬頸肉有炸過,香軟又有口感,
凍檬粉加上撈檬酸汁,絕對令人胃口大增!
餐廳配樂都幾柔和,而且唔限時,可以舒適享受一頓晚餐。
  • 黃金炸魚皮
  • 大娘皇牌烤乳豬