2017-11-29
今日同朋友慶祝生日, 食德國菜~就去左銅鑼灣一間樓上的德國餐廳~餐廳裝帶點英倫風格Feature wall 扮紅磚牆,有著英式大宅暖和嘅感覺坐得好舒服環境很舒服,很合適chat n chillmenu 設計精美水吧的一角西班牙24個月黑毛豬火腿配蜜瓜$138火腿夠咸香,油而不膩,哈蜜瓜香甜,配合黑毛豬火腿吃的是非常絕配!黑松露意大利介子雲吞$138這是必食推介呢,松露味和芝士非常夾,醬汁令到雲吞皮很濕潤,不會因為放久了而變乾!當然唔少得點招牌菜- 招牌德國爆脆鹹豬手$178豬手皮焗得非常脆又入味,且肉質爽嫩得來又很夠味,豬手已幫我地切好晒,非常方便,正。然後就到德國腸,是我至愛德國菜之一~精選德國香腸拼盤$288 - 有5款唔同嘅腸,其中一款係芝士腸,咬落會爆出芝士汁,很香口! 牛肉腸比較重味,香草腸則偏淡味,豬肉腸皮脆夠香也喜歡伴碟的酸椰菜,很醒胃呢~我們也點選了傳統西班牙海鮮飯$248飯改良了配合香港人口味,飯很軟綿綿,海鮮也豐富,有蝦,青口,魚等,也很鮮味呢。今日幫朋友做左個生日驚喜,就係order 左個甜品慶祝生日,餐廳可幫忙寫上生日祝福字句,非常貼心~特色紫番薯朱古力盤裁$
就去左銅鑼灣一間樓上的德國餐廳~
餐廳裝帶點英倫風格
Feature wall 扮紅磚牆,有著英式大宅暖和嘅感覺
坐得好舒服
環境很舒服,很合適chat n chill
menu 設計精美
水吧的一角
西班牙24個月黑毛豬火腿配蜜瓜$138
黑松露意大利介子雲吞$138
當然唔少得點招牌菜- 招牌德國爆脆鹹豬手$178
然後就到德國腸,是我至愛德國菜之一~
牛肉腸比較重味,香草腸則偏淡味,豬肉腸皮脆夠香
也喜歡伴碟的酸椰菜,很醒胃呢~
我們也點選了傳統西班牙海鮮飯$248
特色紫番薯朱古力盤裁$78
好香番薯味,盤裁設計夠特色,朱古力味又不太甜!!
自家制石板街朱古力蛋糕$58
寶盒設計有驚喜,朱古力蛋糕甜度適中,非常好,影相超靚~
今日是一個非常開心的生日飯局~
題外話/補充資料:
滿分的生日飯局