2021-08-02
逸東軒✨連續五年榮獲米芝蓮一星!中菜廳自疫情就推岀左星級點心優惠及晚市七折優惠~ 當然要把握機會品嚐下米芝蓮一星!星期一至五午市,十五款巧手點心一律$38!中菜廳裝潢雅致,寛敞舒適,枱同枱之間有一定距離,坐得幾舒服,服務仲好好添。餐廳午市分左1100 1245 1430三個時段,限時90分鐘。真係估唔到平日都咁full!1245就最快爆滿,建議大家預早幾日book位~⠀🍵茶芥 $28/位茶葉都幾多款可以揀~ 鐵觀音生津回甘,不過龍丼就無平時飲開嘅咁好飲▪️脆皮流沙酥 $38一咬開超流心,流沙內餡超濃蛋黃味!美中不足係酥皮唔夠香脆。▪️春風得意脆皮腸粉 $48每次飲茶必點!腸粉皮滑溜,中間嘅油炸鬼(定春卷?!)超脆唔油膩,仲有大大粒蝦肉!口感層次豐富~▪️逸東小籠包 $48小籠包熱辣辣,用上匙羹盛戴,咁就唔怕夾穿流走晒啲肉汁~ 小籠包外皮厚薄適中,尖端位唔會太厚。湯汁滿滿帶肉嘅鮮甜,肉餡調味恰到好處,肉質偏軟腍。爹哋媽咪就表示好啱口味好鍾意!▪️帶子蒸燒賣 $38燒賣足料,除左豬肉餡之外,有大大粒彈牙蝦肉,蝦味幾突岀,不過就唔算特別鮮甜。面頭嘅帶子感覺上毫無昇華嘅作用,質地亦唔算太嫩滑。嗯,正
⠀
🍵茶芥 $28/位
▪️脆皮流沙酥 $38
一咬開超流心,流沙內餡超濃蛋黃味!美中不足係酥皮唔夠香脆。
▪️春風得意脆皮腸粉 $48
▪️逸東小籠包 $48
▪️帶子蒸燒賣 $38
燒賣足料,除左豬肉餡之外,有大大粒彈牙蝦肉,蝦味幾突岀,不過就唔算特別鮮甜。面頭嘅帶子感覺上毫無昇華嘅作用,質地亦唔算太嫩滑。嗯,正常好食嘅燒賣~
▪️蜂巢海鮮芋角 $38
蜂巢狀嘅外皮,入口「咔嚓」相當酥脆,毫不油膩。滿滿軟滑芋蓉,海鮮存在感反而唔係太高,只帶鹹香。不過芋頭香氣的確幾突岀~
▪️金沙脆豆腐 $48
外皮香脆,但較為厚身。豆腐相當嫩滑!略嫌金沙味道偏淡,全靠小小鹹蛋黃碎搭救。
▪️陳醋海蜇頭 $118
真心全家都超鍾意嘅一道!厚身嘅海蜇頭爽脆滑嫩,加上陳醋、蔥花 微辣開胃,調味啱啱好!(不過第二次去食 調味好似淡咗啲)
▪️脆皮燒腩仔 $198
燒腩仔頂層脆皮脆卜卜,皮下唔會太多脂肪。肥瘦相稱,肉質軟腍多汁,調味恰到好處,唔會過鹹,食落又會太肥膩。
整體嚟講,點心味道的確唔錯,$38一籠相當抵食!環境服務一流!唯獨作為米芝蓮一星,個人對於點心嘅味道、精緻程度 會有更高嘅期望。不過有呢個點心優惠就絕對值得encore。(暫時做到8月31~)