2018-03-17
友人一向愛吃豆腐花,而我就係豆漿的粉絲,早兩天去銅鑼灣吃越南菜,發現時代廣場附近的霎東街,新開左間「合和荳品」。講真,近年專賣豆花、豆漿同煎釀豆腐的店舖,真係買少見少。見門口貼左餐牌,跓足細看,嘩!原來價錢都幾經濟,原味豆漿,一杯盛惠 $8,而原味豆腐花,一碗亦只是 $12。講起上嚟,我也很久沒幫襯呢類荳品店,趁周末嚟開銅鑼灣,就順道過來嘗新。店子地方雖然不大,門面細小,一眼望曬,但亦稱不上狹窄。近門口位置放左兩張圓檯,後面一排打直就擺左五張四人方桌同一張二人檯,而右手邊就係開放式廚房,裝修雖然比較簡樸,但環境乾淨企理。細看餐牌,原來店子除了主打自家製的豆漿、豆腐花和荳品小吃外,還有不少休閒小食,如腸粉、魚蛋、燒賣、粉果等,另外亦有柴魚花生粥、豉油皇炒麵同糯米雞等供應,所以就算嚟當正餐吃,一樣無問題。由於連早餐也還沒吃,所以決定先點幾樣飽肚的食物。先來嘅柴魚花生粥 ($20),粥底好綿,而且用料十足,柴魚和花生下得夠慷慨,柴魚雖然較粗嚡,但切得細塊,煲至腍碎,出口感。花生大大粒,又腍又香,配上豬骨,為滑溜的粥底,增添鮮味。接著的豉油皇炒麵 ($18) 同糯米雞 ($28),味道亦不
接著的豉油皇炒麵 ($18) 同糯米雞 ($28),味道亦不俗,炒麵用料雖然唔算講究,但麵條炒得乾身不腍,入口煙韌又帶點爽,有油光卻不覺膩,如果可以加點銀芽,食味應該會更佳。糯米雞非常大隻,打開荷葉,香味十足,飯同汁比例幾平均,食落好夠味,唯一就是稍嫌中間嘅餸料不多,只有臘腸、冬菇同肉粒。
荳製品是店裡的主角,一場嚟到,當然要試,揀左煎釀豆腐 ($16) 同滷水豆腐各一。釀豆腐即叫即煎,做得似模似樣,件件都大小一致,入口豆味香濃又不會一夾即散。豆腐面頭釀入了手打鯪魚肉,加上外層煎至金黃,食落香脆彈牙又重魚味。建議大家點一些辣椒醬吃,更加惹味。
至於一份有五件,方形呈磚狀的滷水豆腐 ($16),口感亦挺特別,吃起來香軟又不失彈性,而且個滷水汁幾清甜,不會因重味而搶盡豆香。
豆漿同豆花當然亦屬必吃之選,據說店子嘅荳製品,全部選用加拿大黃豆,每日於店內磨漿炮製,而這兩碗就係薑汁紅豆豆花 ($25/熱) 同薑汁綠豆豆花 ($25/熱)。豆腐花豆味十足,而且口感絲滑,入口如水般順喉直下,紅豆煲到粒粒爆開,軟硬適中、綠豆淡雅清香又有咬口,與滑溜的豆腐花混和著一起吃,味道更香甜。
結尾嘅薑汁芝麻豆漿 ($15/凍),薑味唔算太重,反而芝麻味較突出,加上豆漿的清新豆香,味道唔錯。由於用料十足,芝麻多到會沉澱在杯底,所以喝前緊記要攪勻先飲。
香港地寸金尺土,以咁嘅價錢喺銅鑼灣賣荳品,實屬少見,大家經過開,不妨支持下。