2016-02-21 12672 瀏覽
今次只係想少少寫幾句, 純粹想俾個like. 題目都用回各食評的"良心餐廳", 因為是最貼切的.我和友人去鶴咀行完山, 見過最美麗的香港後, 上openrice 找了共四家在石澳有 bbq 的餐廳. 去到石澳沒有再多看, 靠小時侯記憶就去到了沙灘的燒烤爐店家. 租爐收200蚊, 炭每包88蚊, 食物醬料用具等等再買. 如此一來, 500蚊600蚊只怕只可吃腸仔魚蛋... 我們還是乖乖的上openrice 看食評的內容而不只是看地址. 看到一家店, 每篇食評都是長篇大輪的讚美, 我們就決定一定要食佢. 順著停車場的店家逐個逐個看, 終於在隱秘的角落找到了林明園.門口細細, 入面超大. 150蚊/人, 什麼都包. 開爐, 炭, 廁紙, 刀叉等. 手套還要一整包比我地, 出面的店多是每臺配合2隻用到穿哂洞先出去再換, 呢度都唔需要咁煩.蜜糖還是新的, 自己拆包裝, 一臺一個, 出面的任食都是溝水蜜糖咋!再去雪櫃, 任食 bbq 的凍肉都齊哂, 雞翼都有3款, 不俗. 腸仔款式新奇大量. 眼前一亮還有另一張臺, 有成百支醬料.... 任用....較奇怪的是有白酒, 天地一號, 叉燒醬, 咖喱醬
今次只係想少少寫幾句, 純粹想俾個like.
題目都用回各食評的"良心餐廳", 因為是最貼切的.

眼前一亮還有另一張臺, 有成百支醬料.... 任用....較奇怪的是有白酒, 天地一號, 叉燒醬, 咖喱醬... 想點呀, 我屋企都無咁多...真係好誇張...自己想吃什麼味道就自己弄啦. 我自己拿了豆辦醬, 生抽, 蒜蓉醬.
還有少見的棉花糖任燒.
錫紙就放著臺上, 可以自己包牛油菇, 粟米, 蕃薯...吃開的任食 bbq, 都有這些食物, 但錫紙要幫店家買. 這兒是確確實實一個費用全包.
還有各食評都有說的勁好服務態度. 店員勁nice, 唔該前多謝後, 又幫手, 資訊又足夠. 吃的開心.
食物方面, 雖然是普通的質素. 不過我奉行是食得值得. 我比較在地, 燒鵝的價錢, 我用燒鵝的線去評價. 蔗渣的價錢, 我不會用酒店的質素來對比. 畢竟就是任食的凍肉, 以醃料的味道為主. 以任食來說, 款式夠多, 丸類很多, 已經是任食 bbq 界算不俗. 炭的質素幾好, 燒的食物易控制, 容易燒出金黃脆皮效果, 不是吃一堆堆的炭.
環境我覺得不錯, 衛生舒服.
為免別人有太高期望, 我還是寫環境普通吧.
近郊, 天氣凍, 有貓咪愛在爐邊取暖. 希望各位食友不要介意. 牠們十分乖巧, 不會搶食物之類的. 我燒了一條秋刀魚, 放涼後給他們吃, 都把袋中剩餘的小小炭放到爐上廷長火爐的時間. 我們都沒有多用炭, 最後都是剛好用了一整包, 希望店家看到食評不會介意....殊.....