2021-12-25
好耐冇同朋友一齊食飯,今晚挑選了中環翠亨邨,地點就係中環新世界大廈,非常方便。呢道最好就係可以book間房,甘食飯就可以更加有私人空間感。醉乳鴿:乳鴿個味道係豉油皇汁底,入口帶有醬油味道,而且酒味香濃。金沙鹹蛋黃炸南瓜呢道菜非常特別,鹹蛋黃嘅鹹香味道非常突出,而且入口帶有流沙的感覺。牛展嘅滷水味道滷得非常入味,不過略嫌肉質不夠嫩腍。避風塘茄子,炸得非常香脆,入口茄子肉好綿好軟。其實呢個湯我唔知道咩名堂,不過都有好多材料,有大大隻冬菇,入口非常嫩滑,又有大白菜,亦都有竹笙。雖然我唔太肯定呢個係唔係一個素湯,但係味道入口非常清甜。另外意想不到嘅係,呢度嘅蜜汁叉燒,簡直係全晚最好食嘅一道菜,豬梅肉肥瘦適中,入口非常軟腍,而且蜜汁味道非常濃郁,值得推薦!!~羊架用上蜜汁來煎焗而成,甜甜哋都幾特別。大蝦帶子蒸釀豆腐,大蝦同帶子都非常之大隻,非常新鮮。脆炸大蝦上面還配上魚子醬,非常矜貴。甜品都好好食,呢個薑汁棗皇糕,薑汁味非常濃郁好食。整體來講,餐廳啲食物應該都有用心改良過,而家出嘅中菜都比以前更加特別,而且味道都唔錯,下次有機會都會再來。
牛展嘅滷水味道滷得非常入味,不過略嫌肉質不夠嫩腍。
避風塘茄子,炸得非常香脆,入口茄子肉好綿好軟。
羊架用上蜜汁來煎焗而成,甜甜哋都幾特別。
大蝦帶子蒸釀豆腐,大蝦同帶子都非常之大隻,非常新鮮。
脆炸大蝦上面還配上魚子醬,非常矜貴。
甜品都好好食,呢個薑汁棗皇糕,薑汁味非常濃郁好食。