2013-02-01 137 瀏覽
朋友生日,一早預約左張8位台,第一次唔洗等位就入得去。以Applegreen黎講, 旺角依間分店既環境算唔錯,起碼唔會太逼,又唔會太噪,仲有大方台夠我地8個人坐,哈哈。人未到齊,我地先叫左個全份既棒棒雞沙律,無錯!係全份!份量真係嚇親,不過好彩8個人分。 材料十足, 菜好新鮮,就係雞絲比較少,同無咩汁,撈起上黎幾辛苦,但係味道唔錯。再加上個香蕉核桃面包,實在好配合,好好味,一個人食一件都唔夠。提下大家,依份香蕉面包一定要開口叫先有,唔係就唔跟。小食叫左炸珍寶蘑菇配黑松露醬。好唔好食,我地成班朋友份左兩批,好食既就覺得佢好鬆脆, 配合醬料好香, 食到唔停口, 就算食到尾凍左都一樣好食, 再加上份量足,真係裝到鐵罐底;而另一派就覺得好油, 食完喉嚨唔舒服,一件就唔敢再食。本人最鐘意個醬料, 將蘑菇切小份, 沾厚厚醬汁, 再送入口。香辣柚子雞翼, 無柚子味, 少少辣,少少甜 普普通通,無特別。Cabonara 正正常常,不過附送一片蒜蓉包,非常香脆可口。香腸拼盤無咩驚喜, 唔覺得有煎過,似水煮。香腸有3款,有一隻香辣腸,辣到好難入口,豬肉腸就覺得好油膩,另一隻好普通既雞肉腸咁。至於炸薯皮就不
朋友生日,一早預約左張8位台,第一次唔洗等位就入得去。

人未到齊,我地先叫左個全份既棒棒雞沙律,無錯!係全份!
份量真係嚇親,不過好彩8個人分。
提下大家,依份香蕉面包一定要開口叫先有,唔係就唔跟。
而另一派就覺得好油, 食完喉嚨唔舒服,一件就唔敢再食。
香腸拼盤無咩驚喜, 唔覺得有煎過,似水煮。

至於炸薯皮就不過不失,唔似炸過唔脆,而且唔夠熱。
主菜叫左巴馬火腿蜜瓜Pizza, 巴馬火腿同蜜瓜係絕配,不過兩樣野都太薄,而且唔平均,所以整個Pizza顯得味道太淡。建議多D巴馬火腿, 但係皮就好脆,鐘意食方形既Pizza。
最後我地叫左個甜哈拼盤。新拼盤無以前咁靚, 焦糖布丁太甜, Apple crumble 唔錯,好香好清甜, 至於杏仁曲奇,朋友都唔多鐘意杏仁味,所以俾左好低分。

另外仲叫左個三文魚扒,但係唔係咁好食,有少少腥。
題外話/補充資料: 依間Applegreen係本人既飯堂之一,價格合理,味道可以,整體水平已經唔錯,侍應又有禮貌, 只係成日都覺得佢每個菜式都差少少野咁,只要唔抱太高期望就好OK。 :D
2013-02-19
慶祝紀念