2024-06-16 2110 瀏覽
繼上次Years之後,今次帶🦒去隱蔽嘅灣仔藍屋找素。Wanaka係Years姊妹店,主打本地有機菜。cafe設有半露天吧枱位及室外座位,望到一小片草地,環境舒適🍀食物亦比想像中高質同igable,大推🫶🏻🍣壽司配有機本地秋葵 $𝟏𝟐𝟖]壽司足料非常大嚿🤣配上爽脆秋葵、蘿蔔漬、牛蒡、甘筍、紫椰菜等豐富食材,fresh得黎重點係芒果非常甜!大加分💯題外話:我疑惑點解加咗三文魚喺入面,男友hea答可能純素cafe有1-2個dish係有肉…完全冇探究精神🤡我抱有懷疑,一問先知係蒟蒻整成嘅三文魚😳唔誇張,我地兩個都以為係真三文魚,口感太似了😳🥯有機南瓜大甜!估唔到本地蔬菜竟然可以咁好食😲菠蘿冰都勁甜,夏天食爽🧊當中比較特別係沒有蛋嘅炒蛋🥚廚師用薑黃粉、豆腐製作成偽炒蛋,坦白講唔太似蛋但味道又幾特別喎,我唔食豆腐都接受到😆藍莓bagel更加係用我嘅最愛alivefoodco!!!!!!!嗚嗚,alive最近都冇開pop up,只好online order再去紅磡拎。佢嘅sourdough bagel口感非常chewy,係我早餐嘅精神食糧🥺🌸🥤飲品選擇多,由咖啡、梳打到smoothie都有🍹炎炎夏日

食物亦比想像中高質同igable,大推🫶🏻

🍣[夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵 $𝟏𝟐𝟖]
壽司足料非常大嚿🤣
我抱有懷疑,一問先知係蒟蒻整成嘅三文魚😳
唔誇張,我地兩個都以為係真三文魚,口感太似了😳
夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵

🥯[本地有機南瓜野菌牛油果藍莓酸種𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐 $𝟏𝟒𝟖]
有機南瓜大甜!估唔到本地蔬菜竟然可以咁好食😲
菠蘿冰都勁甜,夏天食爽🧊
本地有機南瓜野菌牛油果藍莓酸種𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐

🌸[荔枝接骨木花梳打 $𝟒𝟔]
🥤[海鹽開心果焙茶燕麥奶(凍) $𝟓𝟐]
飲品選擇多,由咖啡、梳打到smoothie都有🍹
炎炎夏日飲梳打幾refreshing💆🏻‍♂️
但開心果焙茶就普通,略嫌開心果味唔太出🤔
海鹽開心果焙茶燕麥奶
荔枝接骨木花梳打

Wanaka同Years 相比菜色都幾唔同,冇burger、吉列豬扒等”meaty”菜式,反而
更色彩繽紛🌈同refreshing!走fresh、light、organic路線,有驚喜💚

見到其他菜式都好吸引,短期內已經想二訪!
男友都讚如果係食wanaka,接受到日日找素🤣
對於食肉獸黎講係一個好大嘅讚美😆🫶🏻

3個字:有驚喜🥰