2019-04-18
前排同朋友返大陸食烤魚 真係食過翻尋味!但唔想下下都返大陸咁山長水遠😭!醒起幾個月前有個四川朋友帶我地去食過酸菜魚,而嗰間舖係有烤魚食的!!汲取上次食麻辣酸菜魚越食越辣、辣到噴火嘅經驗,我地今次決定食金牌蒜香,揀咗我最鍾意食嘅鯇魚!配菜揀咗加拿大肥牛同寬粉!呢間烤魚嘅配菜有大豆芽、香蔥、原粒大蒜同勁量香蒜,仲好特別地加上萵筍,唔似一般地方咁加青瓜,其實我真係麻麻地青瓜陣草青味,萵筍同樣地有爽脆口感,我直頭覺得呢點係所有烤魚店都要效仿呀😂😂😂講返條魚,店舖標明每條三公斤重,真係無花無假!以兩個咁鍾意食魚嘅人嚟講都食到肚皮撐起!香脆嘅鯇魚皮係我為呢條魚加分嘅最大因素🤤其次就係鯇魚雖然骨比較多,但其實肉量亦好多!近骨位置肉質尤為鮮嫩,食咗10幾分鐘我已經要麻煩店員幫我再換骨碟😂😂差啲肥牛同寬粉都食唔落,就知佢份量係幾咁大!總括嚟講,我已經認定咗佢就係紅磡區數一數二地道同色香味俱全嘅烤魚了😚題外話,雖然鋪頭係寫十二味不只是烤魚,但張單又會出十二味烤魚九宮格!有點奇怪~~~
差啲肥牛同寬粉都食唔落,就知佢份量係幾咁大!