六小館

SIXA
2024-07-23 1306 瀏覽
放假入黎東薈城shopping,買到攰當然要補充體力。經過呢間中菜館覺得裝修幾雅致,而且見門外有唔少推廣套餐優惠套餐,幾吸引咁。推廣涵蓋左午市同晚市,午市和晚市都有提供2人和四人66折套餐,晚市仲有$66.8加購優惠。我地揀左皇牌2人晚市套餐,前菜、湯翅、主菜、主食、甜品、飲品樣樣齊,相當吸引。前菜係小館前菜三小品,顧名思義有三小碟前菜,其中我覺得最特別嘅係冷泡冰梅鐵棍淮山,好少前菜會用淮山,而淮山配搭酸梅,甜甜酸酸的非常開胃!另外嘅涼拌椒香棒棒豆乾都好好食,豆乾絲配上蘿蔔絲和青瓜絲,食落有小小麻辣,非常惹味。湯品有極品煲仔金湯燒鮑翅,原來職員會喺你面前用火即席煲滾。燒鮑翅熱辣辣食真係好正,而且裡面有大大塊嘅魚翅,真係真材實料!主菜有巴蜀燒紐西蘭頂級羊𩣑架,羊架配上孜然、芝麻等香料,燒得鮮嫩多汁,唔覺有羶味。另一道主菜係私房鮑魚蝦乾小炒王。呢度嘅小炒王非常足料,除咗常見嘅腰果、蝦乾外,呢度嘅小炒王竟然有齊鮑魚、帶子等海鮮,而且海鮮份量唔少,韭菜花亦索哂海鮮的精華,變得鮮甜無比! 同行朋友對呢度菜讚口不絕!主食有六小館燴飯,表面看似平平無奇,原來內有乾坤!大大粒嘅蠔,入口鮮嫩多汁。燴飯仲

主食有六小館燴飯,表面看似平平無奇,原來內有乾坤!大大粒嘅蠔,入口鮮嫩多汁。燴飯仲用左羊肚菌,提升鮮味。蠔同羊肚菌嘅份量都唔少,非常足料,有驚喜!

甜品有桂花糕,味道清甜,為今晚呢餐高質中菜劃上完美句號。

估唔到東涌有如此高質嘅中菜,今餐真係令人喜出望外!

2024-07-18