2015-10-23 397 瀏覽
Happy Friday 跟幾位好同事放工黎公司附近的平民西餐廳晚飯,平時Lunch都係這間餐廳試過幾次,但係依度食晚飯就真係第一次。一打開Menu, 好多款式平時Lunch都沒有的,相片賣相精緻美味,完全唔似會係平民餐廳見到的,我們已急不及待叫了芝士焗蟹蓋做前菜。芝士焗蟹蓋$48賣相已好精緻,以原隻蟹蓋盛著用凐肉、洋蔥、蟹肉和蟹膏炒成的醬料,再配上表層微微燒焦的芝士,一啖食落品嘗到很多層次,好惹味!食完前菜己開左我們的胃口,我們再叫了一個set dinner-香煎澳洲牛柳配薯菜$115 送忌廉南瓜湯。忌廉南瓜湯入口綿滑,擁有淡淡的南瓜清甜味。牛柳要了4成熟,不太用了已經能切開,牛柳入口稔滑而又不失牛香,感覺一定不是像出面的餐廳用疏打粉醃製的,不用點芥末或其他醬料都已經很美味招牌烤焗咸豬手配酸椰菜$108估唔到在街坊小店都有烤豬手,所以特登叫我試試,本來我們都不抱太大期望,點知最後係一試難忘。以木板端上,賣外已跟那些高級餐廳一樣,十分吸引,豬手外皮烤到好香脆,不太用力已能切開,肉質嫩滑順喉,充滿豬肉的咸香味,配上酸酸甜甜的酸菜更好味,因可以減小油膩感,真係令人一啖接一啖,我們最先食完就
芝士焗蟹蓋$48
芝士焗蟹蓋
忌廉南瓜湯入口綿滑,擁有淡淡的南瓜清甜味。
招牌烤焗咸豬手配酸椰菜$108
以木板端上,賣外已跟那些高級餐廳一樣,十分吸引,豬手外皮烤到好香脆,不太用力已能切開,肉質嫩滑順喉,充滿豬肉的咸香味,配上酸酸甜甜的酸菜更好味,因可以減小油膩感,真係令人一啖接一啖,我們最先食完就係這個豬手!我敢講這道烤豬手真係媲美很多出面連鎖高級的德國餐廳
大蝦黑松露醬意大利粉
我們還點了大蝦黑松露醬意大利粉$63,
配上紅/青椒、洋蔥和磨菇一起炒,磨菇特別甜,而大蝦和意粉口感彈牙,但醬汁味道偏淡,但剛剛可以中和我們之前幾道菜的咸味。
最後就是我們最愛的甜品時間,分別叫了
意大利奶凍配草莓醬 和 Tiramisu
意大利奶凍配草莓醬
意大利奶凍的賣外就可以睇得出廚師有花過心思,奶凍入口即溶,好香Vanlia和奶香味,配上微配的草莓醬更加提身味道層次。
Tiramisu
Tiramisu是浸過咖啡甜酒的手指餅和香甜軟滑的忌簾的完美結合,整體又唔太甜。

題外話/補充資料: 整括而言,這是一間性價比高和物超所值的街坊小店,值得夜晚再來一試它的菜式。
芝士焗蟹蓋
意大利奶凍配草莓醬